Германска компания изгражда вятърен парк в Северна Македония за 500 млн. евро

Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове wpd AG ще инвестира 500 милиона евро за изграждане на вятърен парк от 400 мегавата в Република Северна Македония.

Това съобщи във вторник премиерът на Зоран Заев, съобщава Ройтерс.

„Това е най-голямата директна инвестиция на зелено в икономиката на Република Северна Македония след обявяването на независимостта“, съобщи Заев на пресконференция в Скопие, излъчена онлайн, на която взеха  и представители на германската компания и на германското посолство.

Вятърният парк Virovi, който е обявен за стратегически проект от правителството, ще помогне за прехода на доминираното от въглища производство на електроенергия в балканската страна към зелени ресурси, добавяйки 400 MW към зададената от правителството зелена цел от 700 MW, коментира още Заев.

Плановете са строителството да стартира след три години и да бъде завършено за шест години, като същевременно беше договорено 45-годишно стратегическо партньорство с германския разработчик на вятърни и слънчеви паркове. Очакваното годишно производство ще възлиза на 1 335,95 гигаватчаса, докато годишното намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) се оценява на 310 000 тона, посочиха официални представители на събитието.

Вятърният парк, който ще има 69 турбини, ще бъде изграден на три фази на три места и ще снабдява с електричество около 290 000 домакинства.

Правителството на Република Северна Македония няма да субсидира проекта, като само ще помогне на немската компания wpd AG да получи всички необходими разрешителни без забавяне.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *