“Ocean Cleanup” с първи голям успех в почистването на океана от отпадъци

Почти десетилетие след като Боян Слат стана световноизвестен с идеята си да създаде технология, която ще успее да почисти Световния океан от отпадъци, проектът „Ocean Cleanup” вече работи, а преди дни постигна и първия си голям успех.

След години усилена работа, през миналата седмица неправителствената организация на Слат съобщи, че е постигнала първия голям успех в премахването на боклуци от повърхността на океана, след като системата за почистване „ОО2“ е успяла да събере над 9 тона плаващи отпадъци от Голямо тихоокеанско сметище.

„8 октомври 2021г.: последният тест на Системата ОО2 и моментът, в който разбрахме, че почистването на Голямото тихоокеанско сметище е възможно“ написаха в Туйтър от “Ocean Cleanup”.

Историята на Боян Слат започва още през 2011г., когато белгиецът е само на 16 години. Тогава той е със семейство си на почивка в Гърция, а когато се гмуркат в морето, той забелязва, че във водата има голямо количество отпадъци. Той решава да се посвети на каузата за почистване на Световния океан, а година по-късно, на събитие на TEDx, представя иновативната си идея за използване на океанските течения, които да тласкат отпадъците в т.н. хващачи.

Голямата мечта на Слат е да изчисти Голямото тихоокеанско сметище – плаващ боклук, който циркулира в централната част на Северния Тихи океан и се разпростира на територия от над 1.5 милиона квадратни километра. Мнозина смятат това за невъзможно.

Младият изобретател не се отказва и бързо придобива световна популярност, а през 2013г. основава неправителствената организация „Ocean Cleanup”.

Почти десет години по-късно организацията бележи първия си голям успех, а целта на Слат да изчисти Голямото тихоокеанско сметище до 2040г. става все по-реалистична.

До успеха се стига след разработването и изпробването на няколко различни прототипа на системи за почистване през годините.

При първият полеви опит на хващача „ОО1“ през 2018г. той се разпада от океанското вълнение. Година по-късно прототипът успява да си свърши работата, но събира по-малко от тон боклук. Слат и колегите му осъзнават, че той събира прекалено малко отпадъци и ще са нужни хиляди хващачи, за да има ефект.

Така се заражда и подобреният модел 002 , който след няколко месеца тестове, през миналата седмица успя да събере рекордните почти 10 тона плаващ боклук само с едно изтегляне. Новият вариант използва система от специални мрежи, разположени във формата на полукръг. Мрежите, влачени от два кораба, прихващат плаващите отпадъци и ги насочват към контейнер в края. Той се разтоварва на корабите и отново е готов за работа само за няколко часа.

„Над 9 тона само с едно изтегляне и над 30 тона общо за целия тестови период. Целта през последните няколко седмици бе да съберем данни, а не да съберем възможно най-много отпадъци. Това ще се промени през следващите седмици“ написа Слат в Туйтър.

Той добави, че организацията вече разработва модел 005, който би трябвало да удвои резултатите на ОО2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *