Британските банки увеличават лихвите по ипотечните кредити

По-горещият от очакванията жилищен пазар предлага на британските банки по-силна есен, но анализатори предупреждават, че растящите лихви по ипотечните кредити може да възпрат купувачите и да забавят ръста на цените, пише Financial Times.

Редица британски банки обявиха силно търсене на ипотечни кредити в отчетите си за третото тримесечие миналата седмица, включително Santander, NatWest и Lloyds.

Резултатите показват продължаващата сила на жилищния пазар във Великобритания дори след края на ваканцията от гербовия налог в Англия в края на септември и контраста с очакванията за забавяне или дори срив.

„Структурните фактори движат продажбите, включително неща като относително ниска безработица и… ниски лихвени проценти. Аз също така включвам предпочитанията на хората към жилища от гледна точка на установяване в нови локации в търсене на повече пространство… и технически фактори, най-вече ваканцията от гербовия налог“, отбелязва Чарли Нън, главен изпълнителен директор на Lloyds.

Но траен ръст на основната лихва на Английската централна банка (АЦБ), който би бил отклонение от насоката на паричната политика през последните около 30 години, може да забави растежа, като направи кредитите  по-скъпи. Пазарите очакват лихвените проценти да нараснат от 0,1% на 1,25% до края на 2022 г.В отговор на ускоряването на инфлацията и в очакване на ръст на лихвите, който може да стане факт още тази седмица на заседанието на Комитета по паричната политика към АЦБ, кредиторите повишават лихвите по ипотечните кредити през последните няколко седмици.

 

HSBC, NatWest и Barclays повишиха лихвите по кредити с фиксирана лихва миналата седмица. Те последваха примера на Halifax, Nationwide и Santander. Това е преобръщане на тенденцията по време на пандемията, когато лихвите бяха тласкани все по-надолу от ожесточената конкуренция.

Ултраниските лихви са един от факторите, които привличат хората към жилищния пазар, казва Ричард Донъл, ръководител на отдела за анализи в имотния портал Zoopla, който посочва възможно повишаване на лихвите като една от трите спънки пред имотния пазар. Останалите са намаляващото предлагане на жилища, които излизат на пазара, и продавачите, които „стават твърде амбициозни към стойността на жилищата си“.

Zoopla прогнозира, че цените на жилищата ще нараснат с 3% догодина, което е значително по-умерен темп спрямо двуцифреното покачване във Великобритания през последните 12 месеца.

Но Донъл е оптимистичен към въздействието на по-високите лихви по ипотечните кредити. „Търсенето на жилища все още е с 30% над петгодишното средно равнище, а продажбите са нагоре с 15%. Има повече хора, които искат да сменят дома си, няма никакви признаци за намаляване на търсенето след края на ваканцията от гербовия налог и много хора спечелиха много пари от жилището си миналата година за първи път от доста време. Това ги тласка към пазара“, коментира той.

Сонали Пунхани, главен икономист за Великобритания в Credit Suisse, омаловажава потенциалните последици за достъпността на ипотечните кредити от растящите лихви. „80% от наличните към момента ипотечни кредити са с фиксирана лихва, въпреки че тези срокове са кратки – между две и пет години. Последващият ръст на обслужвания от домакинствата дълг трябва да е ограничен и управляем“, допълва тя.

Растящите лихви по ипотеките ще нанесат най-тежък удар на хората с ограничени спестявания като по-младите купувачи на първо жилище, които все повече са изключвани от пазара заради растящите цени през последната година и половина.

Според правителствената агенция English Housing Survey пандемията е позволила на собствениците на жилища да спестяват, но е оставила хората в жилища под наем с по-малко разполагаеми средства, което затруднява събирането на първоначална вноска за собствен дом.

Когато младите купувачи излизат на жилищния пазар, те все повече разчитат на финансова помощ от родителите си заради силния ръст на цените на жилищата, казва Нобъл Франсис, директор на икономическия отдел на Асоциацията на строителните продукти.

Освен растящите лихви по ипотечните кредити реалният риск за устойчивостта на настоящия бум на жилищния пазар е намаляването на достъпността на жилищата, коментира Франсис. „Ако търсенето на жилища е най-голямо в най-достъпните райони, какво се случва, когато цените в тези райони растат 18 месеца? Те вече не са достъпни“, отбелязва Франсис.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *