Бум на туристи в планините, няма места в хижите

Родните планински курорти откриват сезона в средата на декември. Все още се нанасят „последни щрихи” на подготовката за зимата. С очакването на туристите се увеличават и кампаниите, свързани с безопасността в планините. За планинския туризъм, какви рискове крие планината и как да сме подготвени за лавини, разговаряхме с Ивайло от Планинската спасителна служба в България.

„Планинският туризъм у нас се развива значително, особено през последните 2-3 години. Масово българите преоткриха планините. Трудно може да се намери място в хижата, ако не си направил резервация преди това”, каза той пред Kmeta.bg.

По думите му доста хора отиват в планината неинформирани, а инцидентите стават, когато се подцени или обстановката или възможностите на човека, или и двете.

„А трябва да тръгваме с екипировка, знания и умения. Не всеки с екипировка за извънпистово каране може да я използва адекватно”, смята той.

Планинският спасител препоръчва на всички туристи да посетят някои от курсовете за извънпистово каране.

Според него хората търсят такъв тип изживяване – извън пистите.

За опасността от лавините, Ивайло обясни, че лавина може да застигне и пешеходец. „Опасност има там, където има повече хора. Ако падне лавина в безлюден район – никой няма дори да разбере”, казва той.

А коя е най-опасната планина у нас?

„Навсякъде в нашите планини има лавиноопасни терени. Във всяка една планина опасността зависи от обстановката – склон, снеговалеж, температури”, посочва планинарят.

Като допълва, че зимните маршрути са съобразени с лавинната опасност и следват друга маркировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *