Вежди Рашидов на 70 години

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград.
Завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. завършва Художествената академия, специалност „Скулптура” при проф. Д. Даскалов,
където по-късно като утвърден творец преподава.

Творческите му изяви още от началото на пътя му в изкуството са силни и многобройни. През 1985-а заминава за Франция след конкурс за „Сите дез-ар” в Париж. Участва в групови, тематични и самостоятелни изложби във всички по-големи градове в страната, в повечето европейски държави и световни културни центрове. Показва творбите си в повече от 45 самостоятелни изложби в Пловдив, Габрово, Базел, Париж, Варна, Варшава, Ст. Загора, Краков, Лондон, Димитровград, Делхи, Москва, Ереван, София, Истанбул, Амстердам, Токио, Анкара, Сапоро, Виена, Измир, Созопол, Сеул, Берлин, Вашингтон, Претория, Йоханесбург, Белград, Довил, Палма де Майорка, Хеерде (Холандия), Бон и др. Само в Париж престижни галерии са организирали осем пъти негови самостоятелни изяви. Темите на неговите скулптури и малки пластики са разнообразни, винаги посветени на човека и драматичните му състояния, пресъздадени в оригинални художествени образи. Неговият почерк в изкуството се характеризира с ярко индивидуална пластичност и силен емоционален заряд. Световноизвестният френски скулптор Сезар казва: „Българският артист Вежди Рашидов е наредил себе си и своята страна сред най-високите върхове на културата на XX век, сега и завинаги. Това, което прави, е прекрасно, докоснато от експресионизма…. толкова е завладяващо. Той е толкова силен като излъчване, толкова могъщ… Очевидно е колко много културни пластове присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време”.
За Вежди Рашидов Анри Лоарет, директор-президент на музея Лувър, казва: „Преди да се срещнем, аз бях запознат с качествата на Вежди Рашидов – един по-различен от нормата човек, чието кредо е развитието на музеите и изкуството в България. Човекът и артистът веднага ме плени. Един вдъхновен и принципен човек, любопитен за всичко, загрижен за всички. Човек, който носи образа на „новатор в изкуството” и води, както се изразява Емил Зола в своето време – „добрата битка” в името на защитата на артистичното творчество. Неговите скулптори имат неговия образ – щедри, отворени, далеч от общоприетото. Неговите лица, бюстове, колкото и еклектични да са, имат обща черта – те не се виждат, те се гледат.”

Забележителните качества на творбите на Вежди Рашидов са отбелязани и с многобройни награди, увенчаващи яркия талант на своя създател, признание за голямото изкуство: Награда за скулптура на Международния симпозиум в Бургас ’78 г., от Националната художествена изложба в Плевен ’78 г., Златен медал на Ватикана на името на Данте Алигиери ’81 г., Първа награда от Международно биенале на хумора и сатирата в Габрово ’83 г., награда за портрет на художника Борис Димовски (1983 г.), Почетен златен медал на Европейската академия за изкуства – Париж, „За изключителни заслуги към човешката общност” ’85 г.; Сребърен медал на Първото световно триенале на портрета в скулптурата в гр. Гданск, Полша, през 1987 г., Награда на Световното изложение за изкуство на принца на Монако, 1987 г.; Почетен диплом на Министерството на културата на Армения през 1989 г.; Почетен диплом на фондация „Арт Хоризонтс” – Ню Йорк през 1989 г., Голямата годишна награда на СБХ за скулптура на името на Марко Марков през 1989 г., Наградата на веригата Юнекура – Япония през 1996 г., Наградата на асоциация „Арт диалог” за най-добър чужд автор за периода 1989-1996 г. Негови произведения се намират в почти всички галерии в страната, както и в много частни колекции и музеи в чужбина: Музей „Пушкин” – Москва, Фондация „Лудвиг – Кьолн”, Национална галерия – Ереван, Национална галерия – Варшава, Музея „Маннцу” – Токио, Музей „Корита” – Токио, „Статис музеум”, Отаро – Япония, Фондация „Екли” – Париж, Музей „Тилсен” – Канада, Национална галерия – „Анкара”.
Вежди Рашидов е член на: международната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон. Бил е член и на Съвета за духовно развитие към Президента на Р България. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Той е почетен гражданин на Армения, на гр. Кърджали, на гр. Мадан, на гр. Дулово, гр. Правец, гр. Димитровград.
За своето ярко участие в международния културен живот и високото изкуство Вежди Рашидов е удостоен с 14 международни награди. Носител е на Медала на Ватикана, носител на орден „Александър Невски” I-ва степен на Руската федерация, носител на орден на заслугите на Украйна и Турция – I-ва степен, носител на орден „Стара планина” I-ва степен и орден „Кирил и Методий”.

През юни 2009 г. му е присъдено почетното звание „доктор хонорис кауза” на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии за големия му принос към българската култура и активната гражданска позиция.
На 24 юни 2009 г. в Москва в театъра „Етсетера” Вежди Рашидов получи Голямата награда в областта на скулптурата „ВЕРА” на Третия московски международен фестивал на изкуствата „Традиции и съвременност”.
На тържествена церемония в Москва на 6 март 2010 г. Вежди Рашидов бе удостоен със званието академик на Международната академия за изкуство и култура за цялостното си творчество.
На 14 юни 2012 г. в Ереван Армения награди Вежди Рашидов с най-високото отличие – Златен медал за изключителен принос в културата.
Избран за депутат в 41-то Народно събрание от МИР – Кърджали, като водач на листата на ПП ГЕРБ.

От 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. Вежди Рашидов е министър на културата на Република България.

http://mc.government.bg/page.php?p=1&s=11&sp=487&t=488&z=0