В Саудитска Арабия строят нов град за 500 млрд. USD (Видео)

Саудитска Арабия строи град на бъдещето за 500 млрд. USD. Проектът е част от програмата за модернизиране на страната на шейх Мохамед бин Салман.

Проектът Neom е най-важният проект на саудитския шейх за диверсификация на местната икономика. Той беше представен през 2017 г. като най-важната част на плана Vision 2030. Концепцията има за цел да освободи Саудитска Арабия от зависимостта ѝ от приходите от суров петрол. Градът на бъдещето ще бъде разположен върху 10 000 кв. мили в северозападната част на страната. След неговото завършване ще бъдат разкрити 380 000 работни места и в хазната ще влязат 48 млрд. USD.

Еко градът ще носи името The Line и в него ще могат да живеят 1 млн. души в среда на „въглеродно положително градско развитие“ до 2030 г. Очаква се проектът да бъде завършен до 3 години. Подготовката на терена за строеж и изграждането на инфраструктурата ще са на стойност 200 млрд. USD. В пешеходния град ще има всичко необходимо за нормален живот – училища, болници, зелени площи, високоскоростен обществен транспорт. Всичко това ще бъде разположено на разстояние 5 минути пеша и няма да има пътуване от която и да е точка до друга, която да надвишава 20 минути. Градът е проектиран по такъв начин, че 95% от естествения ландшафт да бъде запазен.

Той ще бъде е напълно екологичен и с 100% зелена енергия. Това ще осигури един по-здравословен начин на живот на жителите на The Line. Решаваща роля в новия град ще играе изкуственият интелект.

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *