Дълговата криза при китайските строителни компании срива търговията с акциите им

Търговията с акции на Kaisa Group Holdings и още три нейни подразделения беше замразена в петък, ден след като свързана с холдинга компания пропусна плащане към местни инвеститори на фона на сътресенията сред строителните компании заради набъбващата дългова криза в имотния сектор, предава Ройтерс.

Базираната в Шънджън компания за жилищно строителство Kaisa съобщи в комюнике в четвъртък, че е изправена пред безпрецедентен ликвиден натиск заради предизвикателния имотен пазар и понижаването на рейтинга ѝ.

Kaisa и подразделението ѝ Kaisa Prosperity съобщиха в отделен документ до борсата в петък, че търговията с акциите им е била замразена до публикуването на „вътрешна информация“. Компаниите не дават повече подробности.

Миналия месец Ройтерс съобщи, като се позова на запознати източници, че Kaisa търси купувачи на подразделението си за управление на имоти Kaisa Prosperity и на два жилищни обекта в Хонконг, тъй като не успява да набере средства за изплащането на дълговете си.

Проблемите на Kaisa се случват на фона на притеснения от разширяващата се ликвидна криза в китайския имотен сектор с поредица от спиране на плащанията на чуждестранен дълг, понижаване на рейтинги и разпродажби на акции и облигации на строителни компании през последните седмици.Kaisa има най-голям чуждестранен дълг с падеж през идната година сред всички китайски компании с изключение на буксуващата China Evergrande Group, която изнемогва под напора на задължения за 300 млрд. долара.

 

Финансово подразделение на Kaisa пропусна плащане по продукт за управление на благосъстоянието (WMP), съобщи компанията в четвъртък и допълни, че набира средства, за да смекчи натиска, като предприема мерки включително ускоряване на продажбите на активи.

Kaisa планира да продаде 18 от активите си в Шънджън, предимно търговски площи и други бизнес имоти на обща стойност 81,8 млрд. юана (12,78 млрд. долара) до края на 2022 г., сочи документ, видян от Ройтерс в петък.

Приходите ще бъдат използвани за изплащането на продукти за управление на благосъстоянието. Строителната компания има и 95 градски проекта за обновяване в Шънджън, оценявани на 614 млрд. юана, които може да помогнат за запълване на хазната ѝ при продажби след завършването им.

Медията Cailianshe съобщи, позовавайки се на запознати с въпроса източници, че държавни компании, включително China Resources Land, преговарят за закупуването на някои градски имоти на Kaisa за обновяване в южния град.

Нарастващи загуби

Kaisa има дълг от 3,2 млрд. долара по чуждестранни облигации с падеж през идните 12 месеца, като следващият падеж на стойност 400 млн. долара идва на 7 декември. Лихвените ѝ плащания възлизат на над 59 млн. долара и са дължими на 11 и 12 ноември.

Книжата на листнатата в Хонконг Kaisa, която е на 25-о място сред най-големите строителни компании в Китай по продажби на жилища и има пазарна капитализация от около 1 млрд. долара, поевтиняха с над 15% в четвъртък до историческо дъно.

В петък подиндекс, който следи имотния сектор в континенталната част на Китай, се понижи с 2,8%, като през последните две седмици е загубил 17,8% от стойността си. Индекс на имотните акции клас А също се понижи с 2,1%.

Книжата на Evergrande, която преди време беше най-голямата строителна компания в Китай, а проблемите с дълга ѝ предизвикват ликвидна криза в оценявания на 5 трлн. долара имотен сектор в Китай, поевтиняха с 2,5% и достигнаха най-ниското си ниво в края на търговията от 21 септември.

Evergrande избегна с малко спиране на плащанията за втори път миналата седмица, но е изправена пред нов  труден краен срок на 10 ноември по лихвени плащания за над 148 млн. долара, които бяха дължими на 11 октомври.

Нейното подразделение Scenery Journey има лихвени плащания на стойност над 82 млн. долара, дължими на 6 ноември, въпреки че условията по облигациите дават 30-дневен гратисен период за подобни плащания.

ETF, следящ азиатските доларови облигации с висока доходност, спадна с близо 1,5% в началото на търговията в петък, а спредовете по китайския доларов дълг с висока доходност бяха близо до рекордни върхове.

„Kaisa може да се превърне в нова Evergrande“, коментира Реймънд Чън, ръководител на китайските анализи в компанията CGS-CIMB Securities. Той допълва, че проблемите на компанията са засилили притесненията на пазарите заради ликвидните позиции на строителните компании.

„Макар че регулаторите имат известни мерки за смекчаване…, те изглежда няма да помогнат твърде много. Ако правителството не разхлаби агресивно мерките…, очакваме да видим още строителни компании с проблеми с изплащането на дълговете си“, отбелязва Чън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *