Иван Козаров: Цените на имотите ще продължат да растат

COVID-19 кризата радикално промени настроението както на купувачите и продавачите, така и на имотите, които се търсят на пазара.

Преди 2-3 години се търсеха по-малки имоти, които са близо до офиса. Естествено, след като много голям процент от бизнеса премина в хоум офис, хората започнаха да се замислят, тъй като те трябва да работят от апартамент, където пък да учат и децата им. Ето защо започнаха да търсят по-големи апартаменти и къщи.

Това каза Иван Козаров, управляващ директор на Arco Real Estate, по време на панел Home Office, част от второто издание на форума Digital Trends, организиран от Profit.bg.

Според Козаров най-сериозно е пострадал сегментът на офисите, тъй като повечето работодатели установиха, че работа може да се върши и от вкъщи и пандемията далеч не е приключила.

Управляващият директор на една от най-големите агенции за имоти у нас посочи, че фирмите масово са започнали да мислят за оптимизация на разходите, като са се ориентирали към по-малки и практични офис площи.

„Бизнесът вече може да се работи и от вкъщи и това подтикна купувачите да търсят имоти в близост до София или дори по-далеч – в други градове“, каза още Козаров.

Той е на мнение, че случващото се в жилищния сегмент е следствие от случващото се при работодателите. Те станаха много по-гъвкави към служителите си, допълни още той.

„Цените в жилищния сектор продължават да се развиват в положителен тренд и според нас не предстои охлаждане на цените. Да, може да се види забавяне на този ръст, повлияно от инфлацията, цените на строителните материали, електоенергията и други“, каза още Козаров.

Той е на мнение, че цените ще продължат да растат в следващите 1-1.5 години, а след това пък ни очаква и влизане в еврозоната, което също би довело до нов положителен тренд в цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *