Имотите в Созопол се изкупуват от българи

Заради ограниченията, наложени от пандемията, повече българи почиваха на родното Черноморие през лятото. Това даде тласък и на пазара на недвижими имоти.

Голяма част от българите, след като прекараха по няколко седмици край морето, решиха, че би било добре да имат собствено жилище близо до вълните. Това засили интереса към ваканционните имоти в страната.

“Предлаганите жилища в Созопол, вече са изкупени”, казва Диана Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас. “Доста горещо беше това лято и на пазара на недвижими имоти, както за цените, така и за сделките”, коментира още  тя.

Много хора инвестират парите си във ваканционни имоти, като смятат да ги ползват през цялата година. Наблюдава се и повишен интерес и към покупка на градски имоти в Бургас. Много сделки има както с готови апартаменти, така и с имоти в сгради, които са на етап в строеж. Хората, които не се нуждаят веднага от нов дом, а търсят по-изгодна цена, се насочват към имоти в строеж. На пазара има и много добри апартаменти, които са старо строителство.

Данните от нотариалните кантори в Созопол, в Несебър и в района на Поморие показват, че има бум на сделките с ваканционни имоти. Тези градове традиционно привличат българските туристи. Затова много родни купувачи на имоти се насочиха към тях.

При определянето на цените на жилищата край морето има значение дали апартаментът и сградата са готови или са на етап в строеж. От значение е и в какъв район са, коментират брокери. За ваканционни имоти в комплекс от затворен тип е важно нивото на поддръжка, обслужване и управление на имота. Най-голямо е предпочитанието към завършени апартаменти, които дори са обзаведени. Най- често купувачите живеят в друг град и ще им отнеме доста време и усилия да се занимават с майстори и мебели. Те искат веднага да ползват новия си дом и да прекарат в него почивните си дни.

Най-голям интерес има към имоти с цени в диапазона от 800 евро до 1200 евро за квадратен метър. Има и сделки с жилища на по-високи цени, както и с по-изгодни апартаменти. На пазара има апартаменти на изключително изгодни цени. Причината за това е, че те не са ново строителство.

“Руснаците в момента са по-скоро в позицията на продавачи. Купувачите са основно българи, в редки случаи има и чужденци от Европейския съюз. Затова казвам, че са основно българи, някои от тях живеят и работят в чужбина, но искат да инвестират парите си в България”, коментира още Диана Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *