Какви доходи са нужни за покупка на имот у нас

Семейство, което има средни доходи, трябва да спестява целия си доход преди данъци над 4 години, за да си купи двустаен апартамент в България. Това означава, че жилищата остават достъпни за повечето домакинства, показва анализ на Уникредит Булбанк.

Жилищата обаче са по-малко достъпни в София и Варна, където домакинство със средни доходи трябва да спестява доходите си съответно 6,7 и 6,4 години, за да си купи средно жилище по данни от миналата година.Съотношението между цените на жилищата и равнището на доходите е много далеч от 2008 г., когато средно домакинство е трябвало да спестява над 8 години, за да може да си позволи да купи срещно жилище.

Цените на жилищата у нас все още остават под нивата през второто тримесечие на 2008 г., когато беше пикът на балона с цените на недвижимостите. Според експерти пазарът на имоти винаги е цикличен и според тях върхът на цикъла няма да е през 2022 или 2023 г.

 

istock
istock

 

Според тях повишаването на цените на имотите не се дължи само на ръста на цените на строителните материали, но и на опита на инвеститорите да покрият риска от бъдещото им поскъпване, заради неизвестността при развитието на пазара на суровините и на транспорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *