Какво би станало по българското крайбрежие при повишение на морското ниво

Климатичните промени са широко обсъждани, особено напоследък в контекста на конференцията на ООН в Глазгоу. Рядко обаче има конкретни изчисления за влиянието им върху България и например за родното черноморско крайбрежие.

При разтопяване на ледените шапки учените говорят за повишение на морското ниво от няколко метра до дори 10 метра.

В България е регистрирано повишение на морското ниво с около 120 см през февруари 1979 г., което може да ни даде бегла представа какво означава морето да се надигне.

Тогава продължителното духане на силен вятър (щорм) от североизток в продължение на повече от три денонощия е причина за наблюдаването на така наречения нагонен ефект по нашето крайбрежие, довел до значително покачване на морското ниво над средно многогодишната му стойност.

В Бургаския залив допълнително влияние за покачване на нивото оказват и физикогеографските условия. Издуханата от вятъра водна маса се насочва към най-западните части на залива и нивото се покачва още повече в сравнение с останалите станции. Тук по време на бурята са отчетени и най-високите стойности на скоростта на вятъра по нашето крайбрежие – 34 м/с (122 км в час). Средната скорост е била 22 – 28 м/с, сочат данни на Института по океанология към БАН.

Покачването се наблюдава във всички станции по нашето Черноморие, където се отчита нивото на морето. На 20 февруари 1979 г. в синоптичната станция на Националния институт по метеорология и хидрология е измерено ниво на Черно море, което е със 120 см над средното. В останалите две станции на института, в нефтеното пристанище и рибното пристанище в Бургас, измерените стойности на превишаване на средното ниво са съответно 124 и 137 см, регистрирани на 18 и 19 февруари.

Щетите от 1979 г.

Поради силното вълнение на морето в Бургаска област са нанесени много щети. В град Поморие е залята крайбрежната ивица с ширина 3 км. Наводнени са 400 къщи и няколко склада, повредени са електрически съоръжения и телефонни линии. Залята е северната част на курорта „Слънчев бряг“ и квартал „Комлука“ в Бургас. В Ахтопол частично е разрушен вълноломът.

В сайта floodmap.net може да се задават различни степени на повишение на морското ниво и да се види кои точно площи биват залети. По данни на сайта Силистра ще е пристанище на Черно море при повишение на морското ниво с 10 метра. Близо до статута на пристанище биха били още градовете Долни Чифлик, Камено и Средец, разбира се, вероятно за доста плитко газене.

Първите засегнати при повишение на морското ниво ще са плажните ивици в сегашния им вид, защото те са с най-ниското ниво. Рибарският плаж във Варна вече е отнесен от морето. Измервания показват, че брегът пред фара при Шабла е намалял от 29 м през 1948 г. на около 13 метра сега. Фарът на нос Галата пък е нов. Старият турски фар бе погълнат от морето през 1998 г.

Остават надеждите морското ниво да не се промени и Черноморието да остане каквото го знаем.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *