Лондонското Сити остава без небостъргач „Лалето“

Британското правителство няма нищо против небостъргачите „Корнишонът“, Walkie Talkie и „Рендето“, които се извисяват в небосвода на лондонското Сити. Но зачеркна от плановете си „Лалето“, предава Bloomberg.

След години преговори властите отхвърлиха плановете на покойния милиардер Джоузеф Сафра за изграждането на 305-метрова кула във формата на лале във финансовия квартал на британската столица. Кметът на града Садик Кан отмени преди време одобрението на проекта на архитектурното студио Foster + Partners за небостъргач във формата на лале, който щеше да е най-новото попълнение сред високите сгради в Ситито, носещи любопитни имена. Сафра искаше да изгради кулата до все по-засенчвания си небостъргач „Корнишонът“.Британският министър по жилищното строителство и планирането Крис Пинчър е взел решението, след като е преценил въздействието върху околната среда и близките исторически сгради, включително Кулата на Лондон, става ясно от комюнике, публикувано в четвъртък.

 

Това слага край на поредицата от обжалвания на противоречивите планове, които първоначално бяха одобрени от City of London Corporation, която отговаря за финансовия квартал.

Необичайното предложение на Сафра включваше т. нар. гондоли, които да обикалят отвън около стъклените листа на сградата, става ясно от сайта на проекта. 12-етажният свод щеше да включва и ресторанти, барове, обсерватория и пространства за обучение, както и стъклени плъзгащи се врати, свързващи някои от етажите.

Сафра почина през декември миналата година, а семейството му продължи да движи процеса.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *