МОМИЧЕТО, КОЕТО СИ ИГРАЕШЕ С ОГЪНЯ СТИГ ЛАРШОН

Днес, 19 ноември, разгръщаме новото издание на „Момичето, което си играеше с огъня“ (превод: Неда Димова-Бренстрьом, 640 стр., цена: 22 лв.), втора книга от най-завладяващата трилър серия от началото на XXI век. Корицата е дело на Живко Петров.

Ексцентричната и асоциална Лисбет Саландер, на която никой компютър не може да се опре, попада в центъра на драматични събития, свързани със загадъчното ѝ минало. Обвинена в тройно убийство и въвлечена в гонитба на живот и смърт, в която тя е мишената, Лисбет решава веднъж завинаги да скъса със сенките от миналото, да накаже тези, които го заслужават. По същото време Микаел Блумквист започва да работи върху един горещ репортаж, свързан с търговия със секс-робини. Много от замесените в случая са високопоставени обществени личности. Докато трае разследването на „Милениум“ и на полицията, съдбите на Микаел Блумквист и Лисбет Саландер отново се пресичат при изключително драматични обстоятелства, които ще им помогнат да открият пътя един към друг.

МИЛЕНИУМ е името на вестника, чийто съсобственик и отговорен редактор Микаел Блумквист е главен герой в едноименната трилогия. Още с излизането си през 2005 г. тя постига феноменален световен успех. „Момичето, което си играеше с огъня“, втората книга от поредицата, печели награда за най-добър шведски криминален роман за 2006 г. До момента от трите книги са продадени над 86 милиона екземпляра.

Стиг Ларшон (1954-2004) е известен шведски журналист и писател, чиито разследвания изобличават антидемократичните, дясноекстремистките и расистките практики в обществото и медиите. Трилогията Милениум му носи изключителна популярност още с публикуването на Мъжете, които мразеха жените, който има две успешни екранизации – шведска и американска. Ларшон умира от сърдечна криза на петдесетгодишна възраст наскоро след като е предал на издателя криминалната си поредица „Милениум“ и не доживява нейното отпечатване. Носят се слухове, че смъртта му не е случайна и е свързана с дейността му на разследващ журналист.

 

През декември 2013 г. шведското издателство „Норстед“ обяви, че Давид Лагеркранс ще продължи поредицата на Стиг Ларшон. Последва цяла трилогия, преплитаща политически скандали и властови игри на високо ниво с ДНК изследвания, хималайски експедиции, киберпрестъпления и организирана омраза в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *