Нов живот за изгорелите тютюневи складове в Пловдив

Пет години след големия пожар в Тютюневия град, се поставя началото на възстановяването на три от складовете.

Италианската фирма „P.И.П.A“ OOД, която е собственик на складовете на Кудоглу, е взела разрешение за строеж от община Пловдив за изпълнение на проект „Консервация, реставрация, реконструкция, преустройство и частично надстрояване на съществуващи сгради в жилищна сграда с офиси, магазини и подземни гаражи с трафопост“.

Разрешението е подписано преди месец и може да бъде  видно на сайта на Община Пловдив.

Собствениците на съседните сгради са уведомени за предстоящото хоризонтално укрепване на конструкцията и имат срок за обжалване в рамките на 14 дни. Ако такова не бъде направено, укрепването и строителството могат да стартират. Тъй като процедурата все още не е приключила, строителното разрешение не е влязло в сила.

Тютюневите складове са паметници на културата и проектът за възстановяването е съгласуван с Националния институт по паметници на културата. Две от сградите, ĸoитo Димитъp Kyдoглy e дapил нa фoндaциятa „Дoм нa блaгoтвopитeлнocттa и нapoднoтo здpaвe“ са едни от най-красивите в Тютюневия град.

По проекта Tobacco Residence е работил италиански архитект. Раймондо Флакомио, който проектира бутиковия хотел „Резиденс сити гардън“ на ул. „Велико Търново“, е нает от – бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, който е представител на фирмата собственик Р.И.П.А.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *