Отмениха забраната за строежа на „Златен век“

Административният съд постанови, че „Артекс“ има право да строи небостъргача „Златен век“ до 17 декември 2024 г. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

До това решение се стигна, след като в продължение на повече от две години строителството беше спряно, а през май 2021 г. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе окончателно, че спирането е било незаконно и изграждането на небостъргача може да продължи.

Тогава обаче от дирекцията „Национален строителен контрол“ (ДНСК) заявиха, че разрешението за строеж е изтекло, като според тях това е станало на 11 януари 2020 г. Затова от „Артекс“ заведоха иск, с който да се установи, че имат законно право на строеж, а разрешението за него е валидно до 5 септември 2030 г. или поне до 18 декември 2024 г. Административният съд призна за установено в полза на компанията, че тя има право да строи до 17 декември 2024 г.

За да стигне до този извод, АССГ първо установява до кога е било валидно разрешението за строителството на „Златен век“, а след това го удължава с 24 месеца и 28 дни – времето, през което дейностите на обекта бяха спрени с прогласената за незаконосъобразна заповед на строителния надзор.

Съдът първо констатира, че на 19 ноември 2012 г. със заповед на главния архитект на Столичната община разрешението за строеж е презаверено за още 5 години, с което се подновява срокът на правното му действие, който започва да тече от 19 ноември 2012 г. и изтича на 19 ноември 2017 г. „Действащата тогава (към момента на издаване на заповедта) редакция на чл. 153, ал. 3 ЗУТ е регламентирала, че строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж“, посочва АССГ. И изтъква, че заповедта на главния архитект е позитивен акт, уважаващ искането за подновяване на срока на разрешението за строеж.

Съдът прави специален коментар за ДНСК, която брои времето, през което строителството беше спряно по нейно незаконно разпореждане, в срока на разрешението за строеж.

„Следва да се отбележи, че органът, издал незаконосъобразен акт, спиращ строителството, не може да черпи права от тази своя изпълнителна дейност, като се позовава на забавяне на строителството, което е резултат от издадения от него незаконен акт. Недопустимо е да се оспорват правата, които не са реализирани заради незаконосъобразен акт“, заявява АССГ. Той сочи, че строителството на „Златен век“ е било спряно от 15 април 2019 г. до 13 май 2021 г. и това са 24 месеца и 28 дни.

Така, след като вече е установил, че разрешението за строителството е до 19 ноември 2022 г., АССГ добавя тези 24 месеца и 28 дни към срока и прогласява, че „Артекс“ има право да строи до 17 декември 2024 г.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *