Париж планира маршрути за електрически летящи таксита за Олимпиадата

Франция ще започне да тества електрически въздушни таксита през идните месеци в хъб извън Париж с цел да има два летателни маршрута за превоз на пътници за Летните олимпийски игри през 2024 г., предава Bloomberg.

Единият маршрут ще свързва летищата „Шарл дьо Гол“ и „Бурже“, а другият ще бъде между две предградия югозападно от френската столица, съобщи компанията Aeroports de Paris в комюнике в четвъртък.

Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace Group, Lilium и Joby Aviation са сред самолетостроителите, които участват в проекта наред с френската Гражданска авиация, съобщи операторът на летищата. Зоните за кацане и излитане в центъра Понтоаз-Кормей-ан-Вексан са били приспособени за тестове по-рано тази година.

Вертикалното излитане и кацане на електрически летателни апарати бързо се превръща в нов транспортен пазар, като разработчици набират стотици милиони долари за проектите си. Британската компания Vertical Aerospace и германският ѝ конкурент Volocopter са сред европейските компании, които се състезават за поръчки наред с Lilium.

Френският проект се прибавя към нарастващия списък от планирани бази в света, включително промотираните от инфраструктурната компания Urban-Air Port и южнокорейската автомобилна компания Hyundai Motor, която цели да открие първи обект в началото на следващата година в Ковънтри, Англия.

Тестовете на двата маршрута в Понтоаз ще включват измерване на шум и вибрации при полети на Volocopter, безопасно интегриране на дронове и на електрически летателни средства с вертикално излитане към конвенционалния въздушен трафик, зареждане на батерии и поддръжка на апаратите.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *