Спортно игрище, изградено от 20 000 рециклирани маратонки. Да, възможно е!

Определено живеем във време, когато технологиите ни изненадват всеки ден, а компаниите търсят все повече начини за алтернативно строителство и създаването на щадящи природата материали, с които да се намали бурната експлоатация на природните ресурси.

Последният пример за строителство на бъдещето е от Сърбия. В столицата – Белград се проектира спортно игрище, създадено изцяло от рециклирани материали, а именно – 20 000 рециклирани маратонки. Един проект, който за пореден път разкрива пред света предимствата на световните марки и умението да бъдат превръщани в главен герой във всичко, което правят.

Новата детска площадка и баскетболно игрище са създадени от гиганта Nike, който използва рециклирани маратонки, превръщайки ги в строителен материал.

Марката ангажира със своята кауза всеки, който предавайки своите стари маратонки се превръща в част от идеята за бъдеще с нулеви въглеродни емисии и нулеви отпадъци. Компанията разположи на публични места и във всеки свой магазин кошове за събиране на стари спортни обувки, където всеки можеше да предаде своите и да помогне за изграждането на спортната площадки.
Инициативата е част от по-мащабна идея – Move to Zero на творческата агенция Accept & Proceed и носи името MTZ Blok 70.

Мястото на новото спортно игрище не е избрано случайно. То е разположено в район на Новия Белград, от където са тръгнали едни от най-добрите сръбски баскетболисти. Затова и надписът „Blok 70“, отпечатан с оригинален шрифт на настилката, е един от дизайнерските акценти на спортната площадка.

На церемонията по официалното откриване на площадката присъстваха едни от най-известните имена, както в музиката, така и в спорта.

Снимки:Accept & Proceed

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *