Фотоволтаични паркове на летищата във Варна и Бургас

До 2023 година фотоволтаични паркове ще бъдат изградени на летищата във Варна и Бургас. Те ще осигуряват до 30% от потребностите им за електроенергия. Това съобщиха от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, което преди 15 г. пое управлението на морските аеропортове на концесия.

За периода дружеството е инвестирало над 400 млн. лв. в модернизацията на инфраструктурата и оборудването на летищата, които вече разполагат с нови пътнически терминали. Във Варна цялостно бе обновена пистата, подобна рехабилитация предстои и в Бургас.

От 2006 г. до сега морските летища са обслужили над 57,3 млн. пасажери. До 2019 г. ръстът на трафика в Бургас е 59%, а във Варна – 36%. Миналата година заради пандемията е отчетен 80% спад спрямо нивото на предходната година, а през тази той е стопен до 60%.

За 15 г. най-много полети от и до Бургас са регистрирани от Русия, Германия, Великобритания, Полша и България. На летището във Варна водещият трафик е от и до България, Германия, Русия, Австрия и Великобритания, отчита операторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *