ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА Текст: Иван Б. Генов Илюстрации: Ясен Гюзелев

На 24 ноември излиза от печат разкошно илюстрирано издание с твърди корици на мита за Орфей и Евридика. Премиерата на книгата ще се състои на 30 ноември от 18:30 ч. в Casa Libri със специалното участие на Ясен Гюзелев, Иван Б. Генов, Кирил Златков и Георги Лозанов!

В любовната си мъка Орфей забравил за видените ужаси, седнал, настроил лирата си и запял тъжна песен, с която замолил Хадес да му върне любимата, прекрасната нимфа Евридика. Младежът сърцераздирателно изливал тъгата и отчаянието си и умолявал страшния подземен цар или да му позволи да изведе жена си обратно в света на живите, или, макар че сам той бил жив, да го пусне завинаги при мъртъвците, за да остане с любимата. Така вълнуваща била трагичната му песен, че се разплакали дори безжизнените души на умрелите.

Няма съмнение, че историята за Орфей и Евридика е един от най-тъжните митове в цялата вълшебна гръцка митология. В настоящото издание  (текст: Иван Б. Генов, 32 стр., цена: 20 лв., твърди корици) тя е вълнуващо онагледена с прекрасните илюстрации на Ясен Гюзелев. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Иван Б. Генов (р. 1956 в София) завършва класическа филология в СУ „Климент Охридски“ и специализира византология в Мюнхен. Бил е преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София, където е бил и зам.-директор. Преподавал е гръцка палеография в Софийския университет. Дългогодишен преводач на най-високо равнище на правителствата на България и Гърция, Генов е работил дълги години и като преводач и редактор на художествена литература, основно от и на новогръцки, както и от немски език. Занимава се активно със старогръцката митология, като е редактирал из основи класическия труд „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *