Този блок има фасада, наподобяваща кошница

Ferrum 1 е една от няколкото сгради, които обещават да променят пространството около бившата фабрика Россия в квартал Полустрово в Санкт Петербург.

Проектът е дело на базираното в Германия студио Tchoban Voss Architekten и е „една от първите сгради в Русия, построена със скулптурна фасада от стомана“.

Панелите се извиват нагоре и надолу и се припокриват един друг, създавайки ефект на плетка на кошница. Триизмерността има добавя акцент, което означава, че ефектът е един и същ, независимо от ъгъла на видимост.

Скулптурната фасада е изградена в геометрична решетка, а триизмерните ивици обхващат правоъгълната сграда както хоризонтално, така и вертикално. Редуването на плоски и стърчащи модули създава илюзията за плетка.

 

За да позволи на модела от „тъкан на кошница“ да заеме централно място, структурното остъкляване е изключително минимално с тънки рамки дори в ъглите.

Горните нива съдържат по-малки офиси, организирани около централни коридори, но тези пространства са оставени празни, така че обитателите да могат да проектират собствено обзавеждане.

Тази забележителна сграда има няколко трансформации. Преди да стане индустриален обект, тя е дом, проектиран за княз Александър Андреевич Безбородько в края на 18 век. За кратко служи и като здравен курорт за най-богатите жители на Санкт Петербург.

Настоящият проект се разработва повече от десетилетие. Другите сгради на архитектурното студио включват офис комплекс Seasons-Ensemble, жилищните блокове Five Stars и търговския кампус Benois.

Студиото също така изгражда друг блок, който ще се намира до Ferrum 1, наречен Ferrum 2 – с идентична фасада.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *