Цените на британските жилища бележат най-бърз спад от януари

Цените на британските жилища, които излизат на пазара, са намалели с най-бързия си темп от пика на националната блокада заради коронавируса през януари, показа ново проучване на Rightmove.

Според имотния сайт спадът от 0,6% през ноември на месечна база следва ръст от 1,8% през предишния месец, а средната офертна цена е стигнала 342 401 паунда, предава Bloomberg.

Rightmove отдава спада на „предколедно затишие“ след края на данъчната ваканция върху покупките на имоти на 30 септември. Агенцията отбелязва, че декември обичайно е най-бавният месец на годината за пазара, а спадът вероятно ще се окаже краткосрочен.

„Продавачите, които излизат на пазара толкова близо до Коледа, често имат спешна причина за продажба“, казва Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove. „Повече хора се опитват да получат преднина, правейки от 2022 г. тяхната година за действие“.

Броят на хората, които са започнали процес на продажба, изисквайки оценка от агент, е нараснал с 14% на годишна база в сайта на Rightmove.

Отделен доклад на ипотечния кредитор Halifax показва, че имотните сделки са се повишили до 265 070 през първата половина на 2021 г., което е над двойно повече спрямо година по-рано. Общият брой през 12-те месеца до края на юни е бил най-високият от 2007 г., точно преди да удари глобалната финансова криза.

„Има много фактори, които доведоха до тази активност, може би най-големият от които е „конкуренцията за пространство“, при което хората, работещи от вкъщи, търсят по-големи имоти с пространство за офис, казва Андрю Асам, директор по ипотеките в Halifax. “Моментът за тези действия е повлиян и от хора, които искат да спечелят от временното спиране на гербовия налог“.

Според Rightmove офертните цени в Уелс водят пониженията, намалявайки с 2,4% през месеца. С изключение на Източна Англия – единствения регион с ръст в цените, Лондон е най-слабо ударен от спадовете с понижение от 0,4%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *