Честит рожден ден на голямата Екатерина Дафовска!

Днес рожден ден празнува голямата българка – Екатерина Дафовска! Златната ни олимпийка по биатлон е родена на днешната дата през 1975 г. в китното родопско градче Чепеларе.

Любовта ѝ към спорта е още от дете. На 15 години се записва в спортния клуб на родния град, където за първи път се докосва до биатлона. От тук насетне – това е нейната страст и живот. Първият ѝ успех се случва през 1993 г. Тогава Дафовска печели бронзов медал на Световно за девойки.Безспорно най-паметно и изключително остава участието ѝ на Зимните олимпийски игри в Нагано на 9-ти февруари 1998 г. Нашето момиче изправя на крака цяла България, когато се качва на най-високото стъпало на почетната стълбичка, а в ръцете си държи първият и единствен златен медал за България от Зимна Олимпиада. Тя става номер едно в дисциплината 15 км индивидуално.

Към тази си титла Дафовска печели злато и в индивидуалната дисциплина на 15 км за жени на Европейското по биатлон през 2004 г. в Минск. Екатерина притежава и два бронзови медала от световни първенства.

След велики успехи, безброй турнири и здрави тренировки, през март 2007 г. чепеларката официално обявява, че прекратява състезателната си кариера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *