Адв. Величков: Един свинар от Маноле иска да си подари за Коледа един панаир

Велислав Величков е част  от инициатива „Правосъдие за всеки“ и Софийска адвокатска колегия. Според него готви се практическо заобикаляне на правилата с апортирането на акциите на община Варна в Пловдивския панаир. Така по този начин не само общините Варна и Пловдив ще бъдат ощетени, но и цялата държава. Ето цялото му мнение, публикувано в профила му в социалните мрежи.

След „обира на века“ КТБ, както го нарече един бивш главен прокурор, май идва ред на „далаверата на Века“. Един свинар от Маноле иска да си подари за Коледа един панаир, ама не какъв да е панаир, не от тези за кожени палта, дънки и детски джунджурии, а Пловдивският международен панаир, който е запазена марка от десетилетия и част от Международната асоциации на търговските изложения.

Всъщност той го управлява от над 15 години, благодарение на едно смесено дружество между община Пловдив и негово търговско дружество, в което влязоха няколко къщи от Стария град и бяха апортирани общинските акциите на Панаира. Тогава съотношението беше 75:25 % за общината, сега е обратно – 75:25% за Гергов. „Перфектна сделка в частен интерес“, но това беше предвидимо, а резултатите от това са видими в състоянието на Панаира.

Пловдив няма как да направи повече подаръци на мастития ляв политик и местен олигарх, затова на ред идва… Варна!? Това е нещо като община Пловдив да придобие дял във Варненското пристанище или корабостроителница, змучи като нонсенс, нали?! Как това се случва на практика?

Същият национално известен политик и бизнесмен, мощно замесен в случая „ЦУМ Гейт“, който едва не доведе до дисциплинарно производство спрямо неговия приятел и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, преди години придоби от Варненско общинско предприятие така наречената „Дупка“ в центъра на Морската столица и с години тя остана просто дупка. В един момент Общината си я поиска, за да приведе в що годе приличен вид Главната улица, но за да плати поиска част от дължавните акции в Панаира, които да прехвърли на „Пълдин туринвест“, тоест на Гергов и ги получи, но неясно защо тази сделка не стана, а държавата извади един 43 милиона лева, с които община Варна да плати и си получи Дупката.

Така и стана, а с решение на Общинския съвет от 2017 варненци решиха правилно да върнат акциите от Панаира на Министерство на Икономиката, но… кметът Иван Портних не изпълни това решение и не върна акциите. Четири години по – късно Гергов, притеснен от силно влошаващото се финансово и имуществено състояние на Пловдивския панаир поиска помощ от община Варна, която да апортира тези 16 милиона акции в неговото дружество „Пълдин Туринвест“.

Естествено Община Варна няма и няма как да име никаква полза от този апорт в едно дружество, намиращо се в такова тежко състояние. Но най – вече няма как да апортира нещо, което те притежава, понеже тези акции, съгласно решение на самата община трябва да бъдат върнати на държавата, където им е мястото! НО, след като поради напрежението от светването на случая в предизборната кампания притесни общинарите и те, след нарочно писмо на министъра на икономиката, оттеглиха тази точка от дневния ред през октомври, сега потайно и експресно я внасят за първата възможна следизборна сесия този петък, която при това ще се провежда онлайн! Скрито – покрито – инкогнито, но пак обществено разкрито.

Готви се практическо заобикаляне на правилата на приватизационните сделки с държавно и/или общинско участие, но не в обществен, а в частен интерес, нагло и директно, което ще ощети и държавата и община Пловдив, която ще загуби практически блокиращия си дял в Панаира, и за Държавата, която също ще загуби блокиращата си квота, т.к. там така и не се въведе „златна акция“. Ако това се случи, то ще бъде най – очевидният и пладнешки грабеж на общинска и държавна собственост и то пред очите на цялата държава. Съизмеримо ще е само с аферата КТБ от този век.

И ще бъде много сериозен тест и изпитание пред новата власт, която обещава „нулева толерантност “ към корупцията и решителна битка с нея. А тук корупцията и търговията с влияние светят като светкавица, колкото и някакви тотално неизвестни, но удобни за община Варна адвокати да размятат решения на ВКС отпреди 23 години, които при това дори не са задължителна съдебна практика. Има си всичко – сговорчив кмет, послушни общински съветници, мастит политик и мощен бизнесмен, замесени политици. До сесията на ОбС остават три дни.

Тази срамна демонстрация на безочлива наглост и „законен грабеж“ може да бъде спряна от служебния министър на икономиката Даниела Везиева с незабавно искане веднага държавните акции да бъдат върнати в държавата и обезпчение на бъдещ иск със запор на тези акции, ако това не се случи, Прокуратурата в защита на държавния интерес при упражняване на прословутия „надзор за законност“, който все не го виждаме; Областният управител на Варна, който да спре изпълнението на Решението, ако такова бъде гласувано все пак и да го отнесе в съда по законосъобразност.

А през това време е добре новият парламент да сформира временна анкетна комисия по този супер скандален случай, защото е застрашено бъдещета на единствения ни международно признато търговско изложение и символ на Пловдив. И моного силно се надявам да не падне и Панаира в някоя политическа сделка покрай подписващото се коалиционно споразумение, в което има за всекиго по нещо“, за БСП примерно – лидерът става вицепремиер и министър, а основният й опозиционен лидер си взима един Панаир /спомняте ли си сделката „Марешки“ – Конституция срещу концесия на плажа/ при Баце.

Ако искаме не да продължи, а да започне по същество промяната, то трябва да се започне от пълното пресичане на всички тъмни сделки, с които се обслужват мощни частни интереси. И моментът да се докаже това е точно сега, да видим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *