Администрацията на Байдън ще се бори с прането на пари на имотния пазар в САЩ

Администрацията на американския президент Джо Байдън поиска обществото да се произнесе как да се намали корупцията на имотния пазар в САЩ в рамките на по-широки усилия за борба с незаконната финансова дейност, пише Financial Times.

Белият сом обръща особено внимание на кешовите сделки с бизнес и жилищни имоти, които високопоставени представители предупредиха, че често се осъществяват чрез кухи компании и се използват за пране на пари.

Администрацията на Байдън предлага разширяване на национално ниво на изисквания за деклариране, които в момента важат за покупки в брой на жилищни имоти на цена от 300 хил. долара нагоре в 12 големи градове.

„Предвид относителната стабилност на имотния сектор като място за съхранение на стойност непрозрачността на имотния пазар и пропуски в регулациите, американският имотен пазар продължава да се използва като средство за пране на пари и може да включва компании или хора, които съдействат, дори несъзнателно, за придобиване на имоти в процес на пране на пари“, съобщи Мрежата за разследване на финансови престъпления към министерството на финансите, която ще ръководи процеса.

Преди да изработи регулации, правителството иска да събере данни кои видове имоти трябва да бъдат подложени на наблюдение, за прага на цената в долари, географския обхват на правилата и кой трябва да бъде подложен на изискванията за докладване наред с други питания.Обратната връзка ще позволи по-целенасочени реформи и ще помогне за „минимизиране на бремето“ върху имотната индустрия, съобщи високопоставен представител на администрацията.

 

Призивът за коментари е част от по-широка стратегия за по-агресивно изкореняване на корупцията, оповестена в понеделник.

Наред със засилването на вниманието върху имотните сделки администрацията на Байдън обеща да задели повече разузнавателни и дипломатически ресурси в усилията си за борба с корупцията. Тя също така планира да подобри координацията с чуждестранните правителства и между вътрешните агенции, включително министерството на финансите, Държавния департамент и министерството на търговията.

Тя планира да се съсредоточи върху сектори с висок риск като строителството, транспорта и добива на природни ресурси.

„Катастрофалните последици от корупцията засягат почти всички аспекти на обществото“, заяви Белият дом в комюнике в понеделник. „Тя задълбочава социалното, политическото и икономическото неравенство и поляризацията, засяга възможностите на държавите да отговарят на кризи в областта на общественото здраве или да предоставят качествено образование, влошава бизнес средата и икономическите възможности, поражда конфликти и подкопава доверието в правителството“, се казва още в съобщението.

Според високопоставени представители финансовото министерство ще наложи и поредица от санкции тази седмица на хора, замесени в „зловредни дейности“, включващи корупция, репресии, организирана престъпност и злоупотреба с човешки права.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *