Блокираните вериги за доставка осуетяват опитите за укротяване на жилищните цени

Затруднените вериги за доставки и недостигът на работна ръка водят до още по-бърз растеж на някои от най-нажежените имотни пазари в света, усложнявайки усилията на централните банки и на регулаторите да ги охладят, пише Wall Street Journal.

В Австралия недостигът на материали и нарушаването на снабдяването са допринесли за най-бързия ръст от 21 години насам на средните цени на новите жилища, сочат данни на Австралийската статистическа служба. Във Великобритания недостигът на работници, включително дърводелци и електротехници води до бърз ръст на заплатите. В Нова Зеландия правителството нареди на регулатора си в областта на конкуренцията този месец да направи преглед на предлагането на строителни материали на фона на притесненията от повишените разходи за строителство и достъпността на жилищата.

За да защитят печалбите, строителните компании прехвърлят повишените разходи за материали като стомана и дървесина на клиентите си, когато е възможно, обичайно като определят по-висока цена на новите жилища или вземат повече за ремонтни дейности. По този начин те подкрепят цените на имотите, докато регулаторите се тревожат, че пазарите показват признаци на прегряване на фона на ниските лихви по ипотечните кредити.В по-широк план нарастването на разходите за строителство подклажда инфлацията в страни, които се борят със затваряне на бизнеса заради COVID ограниченията, по-високите цени на енергията и задръстванията на пристанищата. В Нова Зеландия средната цена за строителството на ново жилище е нараснала с 12% за 12-те месеца до септември, сочат данни на правителството. Това е допринесло за ускоряване на инфлацията с най-бързия ѝ темп от десет години насам.

 

Има риск централните банки и регулаторите да се намесят по-агресивно за охлаждане на жилищните пазари, ако цените останат упорито високи, което ще дестабилизира възстановяването на икономиката от COVID-19.

Новозеландската централна банка смята, че цените на жилищата са достигнали неустойчиви нива, като един от показателите сочи ръст на цените от над 30% през миналата година. Миналата сряда Новозеландската централна банка повиши лихвата си от 0,50% на 0,75%, отчасти заради главоломния ръст на цените на жилищата.

Председателят на Австралийската централна банка Филип Лоу заяви този месец, че лихвите в Австралия е малко вероятно да нараснат до 2023 г. най-рано, но регулаторите може да затегнат отново тестовете за кредитиране, ако ръстът на дълга на домакинствата продължава да изпреварва ръста на заплатите. Компанията за анализи Capital Economics определи неотдавна Австралия като една от страните, където рискът от срив на жилищния пазар е повишен.

Централните банки изглеждат уверени, че могат да овладеят цените на жилищата, използвайки микс от по-високи лихви и други инструменти. „Членовете отбелязаха, че по-високите лихви по ипотечните кредити, трайното силно жилищно строителство, затягането на правилата за кредитиране и промени в данъчните правила трябва да бъдат задействани за успокояване на цените на жилищата в средносрочен план“, отбеляза Новозеландската централна банка в протоколите от заседанието си този месец.

Но растящите цени на строителните материали и недостигът на работници може да направи политиките по-неефективни, ако те принудят компаниите да забавят или дори да спрат строителни проекти, намалявайки предлагането на жилища в бъдеще, казва Шейн Оливър, главен икономист на австралийската компания за управление на богатството AMP.

Австралийската компания за жилищно строителство Tamawood е една от тези, които отказват проекти. Търсенето на имоти сега е толкова силно, че компанията можеше да строи два пъти повече домове, ако имаше достатъчно материали и работна ръка, казва президентът ѝ Робърт Линч.

Според Линч средната цена на строителни материали като дървесина и стомана, използвани от компанията му, са нараснали с около 10%-15% през последните осем месеца. Недостигът на работна ръка също се е задълбочил, като сега зидари искат за работата си за три дни толкова, колкото преди са получавали за цяла седмица, допълва той.

Ръководители в индустрията твърдят, че цените на строителните материали може да останат високи най-малко още една година, отчасти защото ще е необходимо време за изчистване на задръстванията на пристанищата. Ръстът на заразени с COVID-19 също може да блокира веригите за доставка и да накара страните да затегнат отново контрола по границите си.

Миналата седмица Австралия съобщи, че ще отвори границите си за напълно ваксинирани квалифицирани мигранти от началото на декември, а Нова Зеландия очаква да позволи на напълно ваксинирани чужденци да влизат в страната от края на април догодина. Австралийската жилищна асоциация, която представлява компаниите за жилищно строителство, не очаква това да повлияе особено върху сектора в страната скоро заради мащаба на търсенето и опасението, че квалификацията на работниците може да не отговаря на местните стандарти.

Очакването, че цените на новите жилища ще останат високи се засилва и от използването на договори с фиксирана цена в строителния сектор. За да получат работа, строителните компании се съгласяват да завършат работа за определени разходи и след това да поемат повишаване на цените на материали, включително прозорци и тухли.

Ръководители в индустрията се притесняват, че някои строителни компании може да бъдат принудени да завършват проекти на загуба, а други може да фалират, задълбочавайки още повече ограниченото предлагане.

Тим Лоулес, директор на отдела за анализи в компанията за имотни данни CoreLogic, казва, че строителната индустрия не може да направи много повече от това да изчака веригите за доставка да се разблокират. Той дава за пример дървесината, чиято цена е нараснала над два пъти през последните осем месеца.

„За порастването на дърветата е необходимо много време“, отбелязва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *