Българи бяха отличени с технологичната награда „EMMY“

Автор: Дара Сапунджиева

Петър Митев и Владимир Койлазов бяха отличени с престижната награда „EMMY“ на церемония в Лос Анджелис за своя принос при използването на фотореалистични компютърни изображения и специални ефекти във филмовите продукции. 

Двамата споделят, че в началото не са могли да повярват на случващото се. Също таkа добавят, че във времена на фалшиви новини и дезинформация първото нещо, което са предприели, е да проверят достоверността на новината.

„Този път беше истинска изненада за всички. За разлика от технологичния „Оскар“, когато си подавахме заявката, мина през комисия и ние просто очаквахме някакъв отговор, тук беше като гръм от ясно небе” – каза Петър в ефира на bTV.

Източник: Дневник

Петър Митев, споделя също, че дълго време изпитва затруднения да обясни какво педставлява вече отличеният V-ray софтуер на човек, който не разполага с толкова богата дигитална култура.

„Нашият софтуер от един чертеж прави снимка. Както хората чертаят коли, сгради като инженерна основа. Оттам нататък за да изглежда истински, има нужда от нашия софтуер, той да вземе чертежа и чертежът да направи снимка“, обяснява Петър.

Софтуерът вече е бил използван в над 300 продукции филмови продукции като хитовите сериали Game of Thrones и Stranger Things. Сред другите филмови заглавия, в които е ползван, са „Господарка на злото“, „Денят на независимостта 2“, „300: Възходът на една империя“, “Deadpool” и много други.

V-Ray софтуерът се ползва с голямо доверие от дизайнери и архитекти от цял свят. Намира приложение още в рекламите и продуктовия дизайн.

Двамата българи споделят, че ако си професионалист от високо равнище, произходът ти е без значение.

„Работим на международния пазар от самото начало, просто защото в България няма такъв. Съответно ние от ден първи афишираме това, че сме българи и целият свят когато ползва нашия софтуер знае, че сме българи“, обяснява Петър.

Компанията им e основана през 1997 г. и има офиси в София, Прага, Сеул, Токио и Лос Анджелис. Екипът в България включва над 330 професионалисти, а глобалният надминава 400 души.

 

Източник: бТВ

Източник на корица: Topnovini

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *