Българка е сред 100-те доброволци в света, които получават кралско признание

Автор: Международна награда на херцога на Единбург – България

Фондация “Международна награда на херцога на Единбург” избра Румяна Ашкова, която ще бъде отличена за изключителната си подкрепа за младите хора чрез участието си в международната младежка програмата  за личностно развитие.

По случай стогодишнината от рождението на Негово Кралско Височество принц Филип, херцог на Единбург, основаната от него младежката програма отбелязва някои от най-вдъхновяващите си доброволци. В знак на признание за изключителната им работа в подкрепа на младите хора те ще получат благодарствено писмо от Негово Кралско Височество принц Едуард – син на принц Филип и председател на Международната фондация на Наградата – и специална възпоменателна монета, отбелязваща живота и наследството на херцога, изработена от Кралския монетен двор в Обединеното кралство.

И тъй като светът отбеляза Международния ден на доброволеца в неделя, 5 декември, Румяна Ашкова ще получи специална изненада от необичаен източник – кралски принц.

За Румяна Ашкова приключението с Наградата започва през 2016 г., като участник на ниво Злато от МИКЦ МОГА Смолян. Днес, 5 години по-късно Руми е активен Председател на Алумни клуба в България. Румяна е един от първите седем носители на Златна награда в България, които присъстваха на церемонията през септември 2018 г. Оттогава активно участва в дейността на Наградата, особено в разработването и прилагането на нашата Алумни мрежа от завършили Наградата.

Като доброволец и с помощта на служителите на Националния оператор, тя разработи стратегията за стартиране и разширяване на мрежата в България и в момента е неин пръв председател, като същевременно учи “Business Management” в University of Surrey в Гилфорд и до скоро работи като “Consumer Marketing Trainee” в Теленор. Освен това тя участва в организирането на събитие за набиране на средства за Наградата в партньорство с британското посолство. Подкрепя редица дейности на програмата у нас, като споделя опита си, вдъхновява и насърчава участието на младежи в програмата.

“Аз пораснах с Наградата. Развих себе си, промених мирогледа си, срещнах чудесни хора. Беше приключение с главно „П“ и ми донесе много моменти на радост и удовлетворение. На този етап най-много оценявам хората, с които Наградата ме свърза и продължава да ме свързва. Тя ми даде много и това е причината да не искам да губя връзката с нея.” – споделя за програмата Румяна.

Клеър Макленън, директор на отдел „Възпоменателни монети“ в Кралския монетен двор заяви:

„Херцогът на Единбург и Кралският монетен двор поддържаха близки отношения в продължение на много години, като принцът беше председател на Консултативния комитет на Кралския монетен двор от 1952 до 1999 г. Ето защо  за нас беше удоволствие да създадем монета, отбелязваща наследството на този забележителен човек, и да подкрепим работата на благотворителната организация, като подарим 100 монети на 100 невероятни доброволци.“

”Отдадеността на Румяна към Наградата е доказателство за това как един млад човек разгръща безкрайния си потенциал и се завръща, за да се отблагодари на общността с страст и решителност. Изглежда, че тя процъфтява в дългосрочната си доброволческа ангажираност с развитието на общността и набирането на средства. Тя наистина е Наградата на програмата в България.” – споделя Лилия Харизанова, изпълнителен директор на програмата у нас.

Вдъхновяващите доброволци в Наградата се честват по целия свят: от Фиджи до Финландия и от САЩ до Уганда.

Всяка година повече от един милион млади хора започват участието си в Наградата по света, подкрепяни от почти 200 000 доброволци в 130 държави и територии. От началото на програмата през 1956 г. в нея са участвали милиони хора.

За последната година програмата на Наградата у нас работи с повече от 160 младежи, които отделят по 1 час всяка седмица, за да бъдат доброволци. Наред с тях, младите хора в Наградата са подкрепяни от повече от 600 Ментори в избраните от тях дейности, повече от 250 Лидери и над 100 обучени Супервайзори и Оценители.

За да научите повече за Наградата в България, посетете www.intaward-bg.org. За да научите повече за Наградата в международен план, посетете www.intaward.org.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *