Град в Нова Зеландия въвежда климатичен данък за своите жители

Един от най-големите градове в Нова Зеландия – Окланд, възнамерява да въведе климатичен данък за своите жители.

Вероятно това е първата такава тарифа в света. Приходите ще се събират във фонда на града за подкрепа на борбата за намаляване на емисиите и като цяло да направят града по-зелен.

Кметът на Окланд Фил Гоф коментира плана в сряда и каза, че собствениците на жилища ще бъдат облагани средно с малко над един новозеландски долар на седмица, за да допринесат за евентуален фонд за климата за милиарди долари, създаден за основен ремонт на инфраструктурата на града, включително декарбонизация на транспортна система и инвестиране в повече озеленяване.

Новият фонд има за задача да декарбонизира фериботния флот, който генерира 21% от емисиите на Окланд от обществения транспорт, да добави още автобуси и маршрути за пешеходци и велосипедисти, засаждане на повече дървета и зелени покривки в града.

Данъчната ставка за лице с жилище със средна стойност на стойност 1,18 милиона новозеландски долара (606 520 британски лири) ще бъде около 1,10 новозеландски долара (57 пенса) на седмица.

„Насърчаването на преминаването към обществен транспорт е най-ефективният начин за намаляване на емисиите от транспорта, които съставляват повече от 40 процента от профила на емисиите на нашия град“, коментира градоначалникът.

„Дълго след като Covid-19 престане да бъде сериозна заплаха за нас, ще има продължаваща криза, причинена от изменението на климата. Не можем да си позволим да отлагаме повече действията, необходими за избягване на климатична катастрофа“, добавил е още той.

Данъците, свързани с изменението на климата, съществуват в много страни и най-вече под формата на данък върху въглеродните емисии, наложен на корпорациите въз основа на техните емисии на парникови газов. Властите в Окланд считат, че този вид данъчна политика е една от първите в света и определено първа за Нова Зеландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *