„Да направим Коледата отново зелена“, или стар текстил за ново коледно дръвче

Автор: Дара Сапунджиева

От 27 ноември до 12 декември ще се проведе коледната кампания „Да направим Коледа отново зелена”, организирана от Paradise Center, където всеки има възможност да получи живо коледно дръвче. 

За да участвате в инициативата е необходимо да донесе минимум 5 кг текстил във фоайето на VIP входа на търговския център, от страната на ул. Тодор Каблешков, и тогава ще получи своето коледно дръвче. С кампанията „Да направим Коледа отново зелена” от търговския център искат да насочат вниманието към събирането и рециклирането на текстил, като едновременно с това предоставят природосъобразно решение за оползотворяването на коледната украса.

След предаване на текстила участниците в кампанията ще има възможност да изберат дали да задържат коледното дръвче след празниците като за целта ще трябва да го засадят на подходящо място. Другата опция предвижда дръвчето да бъде върнато на организаторите, които ще го транспортират до специален Коледен парк, където ще бъда полагани грижи за него до следващата година, когато отново може да бъде взето.

Източник: Paradise Center

С инициативара организаторите напомнят за  редиците доказани ползи от събирането и рециклирането на употребен текстил. Подобна практика намалява количеството текстил на сметищата, имайки предвид, че синтетичните фибри не се разграждат, а гниенето на естествените отнема много време и е свързано с отделяне на вредни газове. Също така се намалява вредното въздействие върху околната среда в процеса на производство на нови тъкани; намалява се използването на енергия, вода и първични суровини за производство; генерират се по-малко отпадъчни води и много други.

Кампанията ще продължи до 12.12.2021 г. или до изчерпване количествата на коледните дръвчета.

Партньор в инициативата е компанията за събиране и оползотворяване на текстил Texcycle, с чиято помощ събраният текстил ще бъде рециклиран.

 

Източник на корица: ChamilleWhite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *