Дървените сгради стават все по-популярни в света

Сградите от дърво отдавна са смятани за възможност имотната индустрия да постигне целите си за нулеви въглеродни емисии. Развития през последно време показват, че темповете за изграждането им се ускоряват, а проектите стават все по-амбициозни, пише консултантската компания JLL.

Да разгледаме шестетажна университетска сграда в Сингапур, изградена от дърво. Когато бъде завършена догодина, тя ще се превърне в една от най-големите дървени сгради в Азия.

Завършен неотдавна 20-етажен дървен културен център и хотел в шведския еко град Шелефтео е изграден предимно от многослойна дървесина и кръстосано ламиниран дървен материал и може да издържи на по-високо напрежение от стоманата и бетона, като в същото време има множество ползи за околната среда.

В САЩ 25-етажна жилищна сграда в центъра на Милуоки ще се сдобие с титлата най-високата сграда от хибридно дърво, когато отвори врати през юли 2022 г.

„Големите дървени сгради са потенциален начин за по-зелено жилищно строителство, въпреки че все още трябва да се измине известен път преди употребата на рециклирани материали да се превърне в нещо обичайно“, казва Сам МакКреа, ръководител на отдела за енергия и устойчивост за Азиатско-Тихоокеанския регион в JLL.Нарасналите усилия се случват на фона на растяща неотложност за имотната индустрия и строителството да отговорят на климатичните промени. Миналия месец климатичната среща на върха COP26 на ООН обърна особено внимание на градовете, регионите и сградите за първи път.

 

„Предизвикателството е да променим традиционното мислене, за да повярват хората в силата на създаването на индустриални материали за повторна употреба и намаляване на количеството на използваните суровини“, коментира Артур Хуан, основател и главен изпълнителен директор на тайванската архитектурна компания Miniwiz, по време на виртуална дискусия за бъдещето на устойчивите площи.

Устойчивостта остава проблем

Големи строителни компании оглавяват усилията за намаляване на въглеродния отпечатък на сградите, в който влизат въглеродните емисии, генерирани от строителните материали, процесът на строителство и монтажните дейности.

„Освен че управляват оперативната си ефективност, предприемачите намират начини да проектират и строят по по-устойчив начин, например чрез избягване на интензивни на въглерод материали като стомана и бетон“, казва МакКреа.

Но едно от основните препятствия е липсата на достъпни устойчиви материали, а разрешаването на този проблем изисква координирани усилия между различните участници в строителния процес.

Партньорства с доставчици на устойчиви материали, подкрепени от инвестиции от частния сектор, строителната индустрия и правителствата, ще превърнат използването на устойчиви строителни материали в жизнен вариант от бизнес гледна точка и по-достъпно за всички“, казва МакКреа.

Неразбиране на зелените ползи и разходи

Строителството на дървени сгради през последно време помага за намаляването на несигурността относно потенциалните разходи и ползи от зелени имотни проекти, използващи рециклирани материали.

„Хората не разбират, че общите разходи за проектите може да намалеят, ако използват точните материали“, казва Параг Шинде, мениджър по устойчивото развитие в компанията NSW.

„Трябва да се направи още от гледна точка на строителството и на материалите, а не толкова по отношение на самата оперативна работа“, допълва той.

Например, шведската сграда е спестила една година време за строителство и е намалила броя на доставките с камиони с близо 90%. Това е станало възможно благодарение на избора ѝ на дървесина, добита в радиус от 60 км от мястото на обекта, вместо други конвенционални материали.

За проекта в Сингапур строителните материали са добити, преработени и сглобени на място, което намалява праха, отломките и шумовото замърсяване по време на строителството. В сравнение с традиционни методи за строителство този е по-бърз и не изисква толкова много работна ръка.

По данни на Хуан добиването на всички строителни материали в радиус от сто километра от строителната площадка може да спести още между 30% и 40% от транспортните разходи.

Строителната индустрия съставлява 40% от глобалните въглеродни емисии, така че имотната индустрия трябва да възприеме по-активна роля за намаляването на въздействието върху околната среда с използването на рециклирани материали за строителни проекти.

„Има известно неразбиране на неотложността или на  потенциалните ползи“, казва Рубен Лангброек, ръководител за Азиатско-Тихоокеанския регион на компанията GRESB.

Но според него все повече компании започват да откриват ползите от употребата на рециклирани материали от гледна точка на положителни екологични, социални и финансови последици. Това ще доведе до повече действия в бъдеще, смята той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *