Избраха терен за строителството на детска болница

На 100% е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница. COVID ни отклони от тази посока, но сега отново трябва да обърнем внимание на този проблем.

Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ – разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, посочи здравният министър.

„В Плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, ние сме заложили на този терен нда се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител – това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери“, каза още Кацаров.

Според него изграждането на болницата в най-добрия случай ще отнеме 5 или повече години. „Затова обмислихме варианта през това време, тъй като децата се лекуват в много лоши условия, те от години са такава – какви са стаите, леглата…затова решихме да реорганизираме Правителствена болница, така че по възможност децата, които се лекуват в Специализараната детска болница да се преместят в болница „Лозенец“, където условията са възможно най-добри, и като условия, и оборудване. Този въпрос беше обсъждан в пленарната зала в Народното събрание и всички политически партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *