Как подлез в Смолян се превърна в галерия

Автор: Каролина Занкова

Смолянският квартал Райково се сдоби с обновен подлез, който радва всички минувачи. Доскорошният облик на подлеза по-скоро отблъскваше жителите на града, но днес той вече се превърна в артистична галерия.

Невероятни картини красят стените на подлеза, някои от които са: горски и морски животни, овчар със стадо, възрожденски къщи, кулата Снежанка. Малката зала е почистена и пригодена за различни културни изяви. Сега там може да се насладите на красивите творби на дванадесетокласниците от художественото училище на Смолян. Директорът на художественото училище – Симеона Савова-Коруева, коментира:

Безкрайно съм благодарна на децата, които се включиха в тази изложба. Решихме, че добре би било да бъдат от 12 клас, тъй като тази година те завършват училище и навлизат в живота, ще тръгнат по други пътечки. Затова решихме да дадем най-вече на тях поле за изява.

Подлезът е превърнат в галерия по идея на сдружението „Млади изследователи за младежко развитие“ и с финансовата подкрепа на община Смолян. Валентин Кехайов – председател на сдружението, сподели:

От месеци работим за тази инициатива – този подлез да има различен вид. Тя стана доста популярна. Радвам се, че с нас са институциите. Важен знак за младежите от Смолян, че те стоят зад инициативите ни. Благодарим на всеки, който е допринесъл с нещо подлезът да изглежда по-добре. Галерията, която открихме, надявам се да допадне на всеки, който преминава през нея.

Ще направим един графити пленер на новото кръстовище на околовръстния път. Там има доста подпорни стени. Бихме могли да направим пространството атрактивно, туристите да минават и да се снимат там. Имаме доста идеи. Смятаме някои от спирките да ги превърнем в отворени библиотеки, коментира той.

Набелязана е спирка на ул. „Изворна“ в Райково, която е подходяща за отворена библиотека. Младите активисти смятат да започнат преобразяване и на квартал „Устово“.

Снимки: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *