Калоян Паргов: Социалното предприемачество трябва да бъде подпомагано и стимулирано

Трудово-производителните кооперации изпълняват съществена обществена функция, убеден е лидерът на столичните социалисти

Кооперативното движение в България има изградени традиции в продължение на повече от 130 години. Трудово-производителните кооперации заемат важно място в икономическия живот на страната, защото изпълняват съществена обществена функция. Социалното предприемачество трябва да бъде подпомагано и стимулирано. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов след среща с председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Божидар Станчев, председателя на Градския съюз на трудово-производителните кооперации в столицата доц. д.н. Владислав Лазаров и председателя на Контролния съвет Георги Милчев.

Те разговаряха по теми и проблеми, които се отнасят до кооперациите като елемент на социалната икономика.

Според участниците в срещата е изключително необходим осигуряването на заетост и провеждане на рехабилитация на хората с увреждания. Сред възможностите за това е участието в проекти, чрез които тази социална група да има достъп и адекватни условия на труд.

„Обсъдихме възможностите за взаимодействие и сътрудничество между нашите организации. Идеята е да осъществим съвместни действия в сферата на социалната политика. Ще предложим на народните представители от „БСП за България“ да инициират законодателни промени, които да гарантират по-добра нормативна база за функционирането на социалните предприятия. Икономиката освен пазарна трябва да бъде и солидарна с уязвимите групи в обществото“, обясни Калоян Паргов.