Кината в САЩ замират – и в малките градове, и в Холивуд

Почти две години след пандемията с Covid-19 около 630 кина в САЩ остават затворени. И много от тях никога няма да отворят врати отново, коментира Bloomberg.

Жертвите се простират на целия континент, засягайки големи вериги като AMC Entertainment Holdings, но и малки семейни зали. Кина са затворили за работа както в малки градове като Девилс Лейк в Северна Дакота, така и в сърцето на Холивуд, където витрината на емблематичното кино Cinerama Dome е закована с шперплат.

Covid-19 ускори тенденциите, които предшестваха пандемията, като много филми днес излизат онлайн много по-бързо, отколкото в миналото, а посещаването до кинозалата все повече намалява. Макар че американците отново пълнят стадионите за американски футбол и тематичните паркове, посещенията на кината се възстановяват по-бавно след блокадата миналата година.

За малки градове като Рутланд, Вермоент, спирането е особено болезнено. Това е единствената зала в радиус от около 50 километра, а в страницата ѝ във Facebook се виждат редица молби тя да отвори отново.

Редовен посетител съм, който ходеше почти всяка четвъртък вечер“, казва един кинофен. „Ритуалът ми за рождения ден е да гледам филм“, пише друг любител. „Днес е рожденият ми ден, ще трябва да го пропусна тази година“.

Залата, част от базирана в Масачузетц верига, е затворена, макар че кината във Вермонт имат разрешение отново да работят. „Това е голяма загуба за града“, казва Дейв Алер, кмет на Рутланд, чийто жители са под 16 хиляди.

Затворените кина представляват малко под 12% от общо 5500 общо на национално ниво, които работеха преди пандемията с коронавируса, посочва консултантската компания Comscore, според която около половината от затворените кина са с три или по-малко екрана. Общо почти 40 хиляди екрана работят в Северна Америка.

Големият проблем са посещенията. Макар че няколко високобюджетни холивудски филми бяха излъчени само в кината, приходите от боксофиса остават доста под тези отпреди пандемията. Кината тази година вероятно ще отчетат приходи от билети за само 4 млрд. долара, което е частица от сумата от 11,4 млрд. долара, генерирана през 2019 г.

Данни на Comscore показват, че приходите от щати по Източния бряг, където кината бяха затворени за по-дълго и имаше ограничения в капацитета, когато отново започнаха работа, се възстановяват по-бавно, отколкото в средата на страната.

Ако не можеш да продаваш пуканки и не можеш да поставиш хора по седалките, как можеш да останеш жизнеспособен бизнес“, казва Пол Дергарабедиан, старши медиен анализатор в Comscore.

Вендеслаус Шулц, собственик на Chalmette Movies със шест зали в едноименния град Шалмет в Луизиана, не може да си позволи наема, който дължи след месеци на държавни блокади.

73-годишният се опитва да отвори отново в средата на 2020 г. – обикновено най-добрият сезон за кината. Бизнесът му обаче е бил само 10% от този по-рано. Chalmette Movies спира да работи завинаги през март тази година.

„Беше твърде скъпо да остана отворен“, казва Шулц. „Иронията е, че тъкмо бях подписал нов договор за наем през февруари 2020 г. и през март удари Covid. Никога не знаеш какво ще се случи“.

Но точно какво в някой холивудски сълзлив филм има поне опит за щастлив край. В Крестид Бът, малък ски град в Колорадо, бивши служители на кино Majestiv търсят 300 хил. долара, за да отворят отново врати. Те са събрали над 40 хил. долара от 500 донори, казва Кари Уолъс, един от служителите.

„Киното наистина е отдушник към света за много хора“, казва тя. „В момента няма какво да се прави вечер, освен да идеш на бар или ресторант“.

А в Лонг Айланд, щата Ню Йорк, 68-годишният Джей Левинсън се опитва да отвори две от кината си. Той очаква да инвестира 250 хил долара от собствените си пари в едното, което има от около 20 години, 19 от които той описва като „много добри“.

Левинсън планира да инсталира луксозни накланящи се седалки. Билетите вероятно няма да надвишават 10 долара и очаква да има дни с отстъпки. Въпреки това той признава, че таи и увереност, и безпокойство заради растящия брой заразени с Covid и казва, че други се чудят дали все още има нужда от всичките си кина.

„Хората мислят, че съм полудял“, казва той.

По статията работи: Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *