Кой и защо провали изграждането на новата детска болница?

Каква е историята на сагата с Националната детска болница, която продължава почти половин век?

Идеята за изграждане на самостоятелна, изцяло детска, болница датира някъде около 1978г. Първоначално е мислено да се използва незавършената сграда на профсъюзите в Горна баня. Но това предложение отпада. През годините е имало и други идеи. Даже през 2004г. правителството на Симеон Сакскобургготски се похвали, че са осигурили 43 милиона евро безвъзмездна помощ за детска болница. Това се оказа не съвсем така и проекта е забравен.

Чак през 2019 година Министерство на здравеопазването се активизира. За  детската болница бе избрано възможно най-подходящото място – в двора на Александровска болница. За скъсяване на сроковете за изпълнение е предпочетен изграден на етап грубо строителство  недовършен болничен корпус (но не скеле, както твърдят някои). Той буквално е на метри от действащата Педиатрична и Военна болници, и е в близост до Майчин дом. Там е  Инфекциозна и Белодробна болница, Дерматологията, както и Медицинският университет. На 500 метра е спешният център Пирогов. Тоест в район от 2 квадратни километра в центъра на София ,където  са разположени едни от най-значимите  болнични заведения .

В това състояние недовършеното здание е от над 30 години. През февруари 2019 година сградата е обследвана и заключението на комисията е, че тя е функционално здрава и  може да бъде преустроена в детска болница.

В края  на септември същата година  е обявен  конкурс на стойност 78 млн. лева и срок за изпълнение 42 месеца. Той е  спечелен от консорциум „Детско здраве“ с водещ партньор „Главболгарстрой“. Компанията е със сериозен опит в този вид строителство, изграждайки 3 лечебни заведения, сред които Токуда и модерната болницата в Панагюрище. Конкурсът веднага  е обжалван от Камара на архитектите в България. Тогава председател на КАБ е арх. Борислав Игнатов, кандидат по това време за кмет на София. Заместник председател на Камарата е арх. Петкана Бакалова, която е и учредител на сдружението „За истинска детска болница“.

Съдебният иск на КАБ е отхвърлен на две съдебни инстанции включително и от Върховния административен съд. И вместо проектът да продължи той отново е блокиран. В казуса се  намесват и лични и  политически интереси.

Есента на 2019г. е време за кметските избори. Процедурата за строителството на детската болница става част от политическото противопоставяне и предизборната кампания. Партийните и персонални амбиции  на някои от членовете на КАБ са прикрити зад   гражданската инициатива  „За истинска детска болница“. Негови най-изявени активисти са арх. Петкана Бакалова и кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов .

Какво искат архитектите?

Първо – анулиране на конкурса, второ -избор на друго място за болницата и най -важното за тях, ново проектиране.

Цената на такъв вид специфични болнични проекти е над 100 евро на квадратен метър. Желанието на архитектите от КАБ е болницата да е около 40 000 квадратни метра, тоест почти 4  милиона евро само за документацията. Въпреки че съдът е отхвърлил окончателно жалбите им, скрити зад гражданското сдружението „За истинска детска болница“, от „Камара на  архитектите“ оказаха невероятно силен медиен натиск. Петкана Бакалова пусна и петиция, която заблуди  хиляди хора, които съвсем естествено я подкрепиха, защото всички искат за  децата да има специализирана болница.

Въпреки силният отпор, разумът сред управляващите надделява и през януари 2020г. година е създадена „Здравна инвестиционна компания“, 100% собственост на Министерство на здравеопазването. Целта на тази държавата структура е да финансира и контролира изграждането на детската болница. В 3-членния борд на директорите, освен инженери, е включен и безспорният авторитет – детският онкохематолог проф.Добрин Константинов. За да се преодолеят по-бърз  тежките бюрократични процедури, Министерски съвет решава   детската болница да бъде обект от национално значение.

Въпреки намерението на правителството и лекарската общност, натискът от страна на сдружението предвождано от арх. Петкана Бакалова продължава. И този път държавата се поддава и не издава строително разрешение, въпреки подписания договор и преведен аванс по него. Причината бе, че предстоят избори и управляващите се страхуват от скандали. Отново политическите интереси надделяват над здравето на децата.

През юни тази година служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова твърдо заяви, че ще издаде виза за строителството за Националната детска болница. Но и това не се случи. Намеси се служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който реши детската болница да бъде в двора на болница „Лозенец“. Като дори в последният си ден обедини в едно съществуващия институт по Педиатрия с болницата. Акт, срещу който всички лекари в двете звена остро се противопоставиха. Дори организираха и протести. В резултат на което, новият министър проф. Асена Сербезова отмени заповедта за сливане.

Каква ще е съдбата на Детската болница?

Две пълни години бяха загубени. Тоест 24 от 42-та месеца. Камара на архитектите продължават да настояват за нови процедури и нов конкурс. Същото иска и арх. Петкана Бакалова и хората, които стоят зад нея. Те натискат и за избор на друго място, а не в двора на Александровска болница. Всичко това е свързано с нови процедури за избор на проектанти, нови търгове и лобистки натиск. Трябва да се разработват нови или да се променят старите подробни устройствени планове. Те заедно с конкурсите са обжалваеми пред съда от засегнати и заинтересовани лица. Заедно с времето за строителство, процесът ще отнеме най-малко 10 години.

Дали този негативен сценарий ще се случи или министър Асена Сербезова ще реши проекта да продължи, предстои да видим. Но едно е сигурно .Тези, които възпрепятстваха досега ще продължат и в бъдеще, ако не се изпълни желанието им те да реализират проекта. А това, че още 10 години няма да има болница ще е единствено за сметка на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *