Копривщица е избрана да участва в инициативата „Най-добрите туристически селища“

Автор: Дара Сапунджиева

Копривщица бе избрана от Световната организация по туризъм към ООН за участие в инициативата „Най-добрите туристически селища“. В състезанието взеха участие населени места от цял свят с ниска гъстота на населението до 15 000 жители, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

Целта на Световната организация по туризъм е да насърчи ролята на туризма в цялостната трансформация, развитието на селските райони и благосъстоянието на общностите, защита и опазване на природно и културно наследство както и да се насърчат иновативни, трансформиращи и устойчиви подходи за развитието на туризма в селските дестинации.

Копривщица е сред отличените градове в категорията The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Upgrade Programme, за което получи официално писмо-покана, подписано от Генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили. Чрез получаването на този “етикет”, Копривщица ще има възможността да получи международно популяризиране и целева подкрепа по линия на Програмата за развитие на селските райони на организацията за допълнително развитие на своя туристически потенциал.

„Наградата е важно признание за българския туристически продукт. С този приз Копривщица доказва, че отговаря в голяма степен на съвременните изисквания за опазване на природните и културни ресурси, дефинирани от Световната организация по туризъм на ООН“, отбелязват от Министерството на туризма, които издигна кандидатурата на града през месец август и съдейства за популяризирането му.

Пилотната инициатива на Световната организация по туризъм включва в себе си три категории. В първата се отличават „Най-добрите туристически селища“, които по време на сесията на 24-та Генерална асамблея на организацията в Мадрид получават „The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Label“ – етикет за селище, което е изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни ресурси, което съхранява и популяризира ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и се ангажира с иновации и устойчивост.

Втората категория, в която попада и Копривщица, е по програма за надграждане (Upgrade Programme) и тя ще бъде от полза за редица селища, които не отговарят все още напълно на критериите за получаване на етикета, но ще получат подкрепа от Световната организация по туризъм и нейните партньори за подобряване на приоритетните области.

Третата категория, наречена “Мрежата“, ще осигури пространство за обмен на опит и добри практики, знания и възможности. Тя включва представители на селата, признати от UNWTO за „Най-доброто туристическо селище“.

Населените места от цял свят са оценени от независим консултативен съвет въз основа на различни критерии, обхващащи общо девет области – културни и природни ресурси, насърчаване и опазване на културните ресурси, икономическа устойчивост, социална устойчивост, устойчивост на околната среда, туристически потенциал, управление и приоритизиране на туризма, инфраструктура и свързаност, здраве, безопасност и сигурност.

Източник на корица: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *