Микробите еволюират. Скоро ще ядат пластмаса

Микробите еволюират така, че да могат да изяждат замърсяването от пластмаса в околната среда.

Това е изводът от проучване, показващо наистина дълбокото и опустошително въздействие, което хората оказват върху планетата.

Докладът е публикуван в списание Microbial Ecology. В него се посочва откриването на нарастващ брой микроби, които са еволюирали да притежават ензим, разграждащ пластмасата.

И именно тези микроогранизми могат да държат ключа към създаването на вещества, които разграждат специфични пластмаси и облекчават вредните ефекти от антропогенното замърсяване.

„Открихме множество доказателства, подкрепящи факта, че потенциалът на глобалната микробиома за разграждане на пластмаса корелира силно с измерванията на пластмасовото замърсяване на околната среда – значителна демонстрация на това как околната среда реагира на натиска, който оказваме върху нея“.

Това коментира Алексей Железняк, професор по биология в Технологичния университет „Чалмърс“ и съавтор на изследването, цитиран от вестник Стандарт.

За да открият организми, които ядат пластмаса, изследователите са взели океански проби на 67 различни места на три различни дълбочини. В големите дълбини, където има повече пластмасово замърсяване, екипът е открил по-високи нива на ензими, разграждащи пластмасата.

Изненадващо, учените също така са открили, че почти 60% от ензимите са били неоткрити преди и могат да разграждат пластмасите по начин, който не са виждали досега. Екипът се надява, че може да надгради това откритие, за да създаде ензими, които могат да разграждат по-устойчивите видове пластмаси.

„Следващата стъпка би била да се тестват най-обещаващите кандидати за ензими в лабораторията, за да се анализират отблизо техните свойства и скоростта на разграждане на пластмасата, която могат да постигнат“, добавя Железняк пред The Guardian.

И макар да е много вълнуващо да видим потенциално решение за пластмасата в околната среда, е тъжно, че микробите се променят заради начина, по който замърсяваме планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *