Могат ли да бъдат пуснати трети и четвърти реактор на АЕЦ Козлодуй?

В тези месеци на енергийна ценова криза /цената на  мегават час е над 1000 лв/ дали е възможно да бъдат пуснати затворените 3 и 4 реактори на Козлодуй?

Двата блока  на централата по 440 мегавата, бяха затворени не по технологични или свързани с безопасността причини а поради политически натиск. И двата реактора, докато функционираха,  бяха оборудвани с последни модели електронни системи за сигурност включително за ранно предупреждение.

Сериозни инциденти в нашата централа не е имало никога. Регистрирани са 6 случая, но те са с нулева степен по международната скала за ядрени събития.

През 2009г., по време на газовата криза, парламента обсъди възможностите за пускане на двата реактора. Вносителят на искането е тогавашният министър на енергетиката Петър Димитров. Той се позовава на клауза от предприсъединителният ни договор с ЕС, която даваше  възможност до 2010г.,  при енергийна криза и по искане на България, те да бъдат пуснати.

Въпреки решението на Народното събрание, от Европейската комисия реагираха рязко, но отново политически, а не експертно. Аргументът бе, че не бивало да се дава възможност за енергийна зависимост от Русия.

Каква е ситуацията сега?

Безпрецедентна зависимост на Европа от доставките на руски газ. Цената в момента надхвърля 2000 долара за 1000 кубика. Германската икономика не може да функционира без доставките от Русия. Същото е с Австрия, Италия, Унгария и още много държави. Поради натиска на зелените, които вече са и в германското правителство, страната се отказа от ядрената енергия и оттам идва недостигът на ток в Германия и Европа, а цените летят нагоре.

Единствено Франция стабилно защитава нейните 56 работещи реактори, а строи и нови. Под френският натиск дори зелената фон дер Лайен призна, че ядрената енергия е зелена.

На фона на тази безпрецедентна за Европа криза с цената и производството на ток, България има затворени ядрени блокове. Според експерти има технологична възможност в рамките на няколко месеца работата им да бъде възстановена въпреки че турбините са демонтирани. Още повече, и двата реактора бяха спрени малко след зареждането им с касети за ядрено гориво.

Иска се малко смелост държавно мислене и национална отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *