Модернизират „Топлофикация София“ за 800 млн. евро

Завършен е Проектът за модернизация на „Топлофикация-София“, изработен по споразумение между Агенцията за търговия и развитие на САЩ и Столична община.

Подписано бе споразумението за безвъзмездна финансова помощ на Столична община от 921 554 долара.

Планът за модернизация е изготвен от инженери, финансови и правни експерти от САЩ под ръководството на водещата инженерна компания „Black&Veatch“ и включва одит на техническото и финансово състояние на дружеството.

Планувано е цялостно решение с изграждане на нови когенерационни мощности, с които „Топлофикация София“ ще покрива европейските екологични стандарти минимум 30 години напред. Комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия ще осигури възможност за финансова стабилизация на дружеството, връщане на натрупаните задължения и минимализиране на цената на топлинната енергия за клиентите.

За модернизацията на „Топлофикация София“ ще бъдат  изграждани на две нови високоефективни ко-генерации в ТЕЦ „София-Изток“ и ТЕЦ „Люлин“, всяка от тях с мощност 240 MW, инсталацията за производство на енергия от РДФ в ТЕЦ „София“, както и нови котли в „Земляне“ и „Овча купел“, „Младост“, „Малинова долина“, „Слатина“ и „Орландовци“.

Предложеното оборудване ще направи възможно бъдещото преминаването от природен газ на зелен водород като гориво.

Планът предвижда разширяване на топлопреносната мрежа към нови квартали и изграждане на свързаност между ТЕЦ-овете, което при аварии и спирания, ще дава възможност за непрекъснатост на топлоснабдяването.

Предварителната оценка на бюджета за строителството на новите когенерационни мощности и изграждането на нова топлопреносната мрежа е 800 млн. евро, като дейностите могат да изпълняват едновременно или на етапи. Възможностите за осигуряване на средствата са чрез грантово финансиране, водещи международни финансови институции и собствени средства на общината. Планът не предвижда нуждата от държавна финансова гаранция, като в същото време ще е най-мащабния енергиен проект, изпълняван в страната ни в последните години.

Предварителния график за изпълнение е 48 месеца след приемането му от Столичен общински съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *