МС отпусна средства за нови детски градини в София

14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради.

Средствата са осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г. и бяха одобрени днес от Министерския съвет.

„Кабинетът взе решение да отпусне допълнителни средства на Министерство на образованието. Парите ще се изразходват по различни социални програми, включително и такава по изграждане на нови детски градини”. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, цитирана от Нова телевизия.

По думите ѝ е било и взето решение за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която да се изясни защо има неусвоени средства по програмите за изграждане на детски градини, с оглед на недостига на места в столицата.

65 млн. лв. е получила София за строеж на детски градини през тази година, като неусвоени до края на годината ще бъдат около 30 млн. лв.

„Надяваме се по време на тази обща среща с министъра на образованието и кмета на София при премиера да се вземе положително решение, за да може с по-бързи темпове да се започне изграждането на тези съоръжения, за да се отговори на нуждите на гражданите на столицата”, коментира още Бориславова.

Програмата цели да се създадат здравословни и качествени условия за обучение в институциите от системата на предучилищното и училищното образование. С построяването на нови детски ясли и градини ще се осигурят места за повече деца, които са останали извън класиранията. Ще се гарантира и въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *