Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?

За първите 9 месеца на 2021 г. печалбата на компанията е €7,1 млрд.

рез първите девет месеца на 2021 г. Бионтех е реализирала печалба от 7,1 млрд. евро. Благодарение на данъчните постъпления град Майнц отчита рекордни приходи. И още: градът може да се превърне в световен научен център, пише Дойче веле.

Пандемията нанесе огромни икономически щети на много градове по света. В германския Майнц се случи точно обратното: той забогатя точно по време на пандемията. Или по-точно – благодарение на борбата срещу нея. Сега градът на Рейн може да се превърне в един от световните научни и медицински центрове в областта на онкологията, вирусологията и геронтологията.

Невероятният успех на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява благодарение на Йохан Гутенберг и неговото откритие – книгопечатането. В дните на глобализираната икономика новият разцвет на Майнц се дължи на съпружеската двойка Угур Шахин и Йозлем Тюреджи – двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната фирма Бионтех, създала ваксина срещу смъртоносния коронавирус.

В началото на 2020 година американският фармацевтичен гигант Пфайзер сключи стратегическо сътрудничество с Бионтех, организира широкомащабна трета фаза на клиничните изпитания на ваксината, подготви документацията за регистрирането ѝ в САЩ и ЕС, а в самия край на 2020 г. предостави и производствени мощности, за да може тя бързо да бъде пусната на пазара.

Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните кампании по света. Тя се оказа много ефективна, а и достъпна. Защото фирмите-партньори съумяха в много кратък срок рязко да увеличат производствените количества. Така за по-малко от година двете компании реализираха многомилиардни печалби, а едновременно с тях към три германски града потекоха и огромни постъпления от данъци.

Как град Майнц изведнъж забогатя

Само през първите девет месеца на годината фирмата Бионтех е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от много години насам градът ще приключи годината с плюс. Вместо очаквания минус от 36 милиона евро Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс – в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 г. ще могат не само да върнат всичките си стари задължения, трупали се от 1980 година насам, но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми.

Компанията Бионтех бе създадена през 2008 г. с намерение да разработи нови методи за лечение на рака – въз основа на РНК-технологиите. В борбата срещу COVID-19 тя доказа своята ефективност, а от нея се очаква и пробив по основното ѝ направление – борбата срещу онкологичните заболявания. Едновременно с това се работи и по създаването на ваксина срещу маларията. От всичко това се очакват значителни нови постъпления в хазната на Майнц.

В какво инвестира Угур Шахин?

Благодарение на неочаквания прилив на данъчни постъпления в Майнц, който има около 220 000 жители, се очертава строителен и инвестиционен бум. Управителят и съсобственик на Бионтех Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 г. компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера. „Там ще построим нови лаборатории и офиси“, съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц Бионтех има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

„Във времената на пандемията Бионтех превърна Майнц в световна аптека“, радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му амбиция е да го превърне в „глобален технологичен център в областта на онкологията и геронтологията“. „Благодарение на световния успех на Бионтех нашият град получи шанс, какъвто идва само веднъж на столетие“, казва Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен.

И други градове извличат ползи от печалбите на Бионтех

Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните постъпления от Бионтех са толкова значителни, в бъдеще Райланд-Пфалц явно няма да бъде вече регион, дотиран от федералния бюджет на Германия, а сам ще се превърне в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

Впрочем, от печалбите на Бионтех ползи извличат и още два германски града – Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на Бионтех. Сградата там беше закупена преди година и само за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си поставили в Марбург, е да достигнат производство на 1 милиард дози годишно. „Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече“, казва проф. Угур Шахин.

По публикацията работи: Елка Василева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/12/01/nakyde-potekoha-miliardite-ot-vaksinite-na-bionteh.512455

 

 

.dnes.bg/koronavirus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *