Станислав Младенов: Работата в аванс по Плана за възстановяване и устойчивост ще позволи да го стартираме по-лесно и бързо

Работата в аванс по Плана за възстановяване и устойчивост ще позволи по-лесно той да бъде стартиран в България, когато преминат всички технологични процеси и преговори по него. Това заяви Станислав Младенов –  експерт в Съветите по икономика към НС на БСП и на Градската организация на столичните социалисти. Той присъства на Powers Summit, иновативната платформа за градивен оперативен диалог между властта, бизнес лидерите и гражданския сектор, който беше част от Webit Global Impact Week. Един от дискусионните панели беше посветен на Плана за устойчивост, енергия и „зелена сделка“.

„Оптимист съм по отношение на работата на новото правителство след това, което видях и чух по време на панелите и дискусиите от Powers Summit, коментира Станислав Младенов – Българският бизнес и гражданите се нуждаят от далновидни политици и от разумни решения. Потенциалът, който видях в първия ден от Webit, е обнадеждаващ“.

Според Станислав Младенов, забележките на Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост са абсолютно нормални. „Те са правени и през годините, но ние така и не сме взимали мерки. В икономическата програма забележките са по-скоро технически, отколкото чисто концептуални и философски, коментира той. – Много е важно обаче сега внимателно да обмислим положението и да работим далновидно. Защото имаме да договаряме 70% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и така или иначе вече генерираме забавяне. Затова разумното управление изисква да предприемем мерки. Във времевите графици в повечето фишове за първите месеци са заложени анализи, експертни оценки и предпроектна работа. Тези дейности не изискват финансов ресурс и може да бъдат извършени в обхвата на настоящата работа на съответните държавни компании“.

Станислав Младенов даде пример с Проектен фиш №7 – Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове, сходни територии и привличане на инвестиции. Първите 9 месеца в него са заложени за пазари, средства, предпроектна работа, анализ и експертна оценка за идентифициране на потенциални проекти за стратегически инвеститори за осъществяване на инвестиции в Република България.

„Едно авансово изпълнение на този времеви график по Проектен фиш №7 и работа по предварителните насоки за кандидатстване, са напълно разумна дейност в момента, коментира още Младенов. – По този начин може да скъсим и оптимизираме всички периоди за работа в Плана за възстановяване и устойчивост. А това ще позволи по-лесното му и бързо стартиране“.

Станислав Младенов е категоричен, че работата в аванс по Плана за възстановяване и устойчивост ще даде повече яснота на потенциалните инвеститори и по-голяма прозрачност на самото му управление.