Създадоха градски парк на няколко нива в столицата на Кипър

Архитектурното студио Hadid Architects завършиха обществен парк на няколко нива в Никозия, Кипър.

Многоетажната паркова зона маркира границата между най-старата част на града и новите квартали. Самият парк е построен в част от ров, който е разделял двата квартала. Дизайнът предлага новите обществени пространства да се разширяват, следвайки древните градски стени, обграждайки Никозия.

За да се изравни промяната в нивата между основата на рова и съседните улици е използвана технология със серия от извити бетонни мостове и пътища. Неправилната геометрия на тези форми помага да се дефинира характера на различните пространства, като същевременно създава динамизъм между дейностите, извършвани отгоре и отдолу.

Паркът има места за сядане, цветни лехи, водни елементи и всичко, което има всеки парк.

Настилката е гранитна и придава вечна здравина, а отворените фуги между гранитните плочи създават пасивна дренажна система за дъждовна вода, която позволява на новите дървета да балансират естествено нивата на подпочвените води и да намалят ерозията на основите на средновековните стени.

Площад „Елефтерия“ включва две кафенета и подземен паркинг, като по този начин се освобождава повече място за пешеходците над земята.

Сега най-големият градски парк на няколко нива ще се използва за отдих и почивка, спорт и различни културни събития и фестивали.

Трансформацията на площад „Елефтерия“ от ZHA съчетава богатата история на Никозия с непоклатим оптимизъм за бъдещето“, споделят от архитектурното студиото, проектирало новото чудо в Кипър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *