Това е една от най-криволичещите улици в света

Ако искате да шофирате по Lombard Street в Сан Франциско, имате нужда от две неща: здрави спирачки и преди всичко здрави нерви. Защото това, което може да се случи, е да ви се стори, че се движите по безкраен криволичещ път, а тук завоите са толкова много, че пътуването придобива съвсем ново значение.

Lombard Street минава от историческата военна база Президио до Телеграф Хил (недалеч от Fisherman’s Wharf), преминавайки почти през целия Сан Франциско. Пътят е продължението на магистрала 101, която води към града от моста Голдън Гейт. Но частта между Хайд стрийт и Ливънуърт стрийт е доста известна. Когато пътят се строи, инженерите са изправени пред задачата да направят стръмен наклон от 27 процента проходим за автомобили. Очевидното решение – серпентини.

Снимки от Тук

Ломбард Стрийт се извива надолу в осем завоя с дължина по 145 м. и затова често е наричана най-криволичещата улица в света. Но си има конкурент – Вермонт Стрийт в квартал Протреро Хил има пет извивки с дължина само по 85 метра. Но това не пречи на любовта на местните жители и туристите към улица Ломбард, която е павирана с червена настилка и цветя навсякъде.

Преди да тръгнете надолу (улицата е еднопосочна) определено трябва да се поглезите с гледката от Хайд Стрийт към Телеграф Хил – заслужава си. Гледката към пътя, пълен с буйни цъфтящи лехи към долината, също е впечатляваща. И тогава поемете още веднъж дълбоко въздух, тествайте спирачките и бавно започнете да се спускате, бъдете внимателни и й се насладете, колкото можете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *