Читалището е уникална за България културна институция

Днес за пореден път направих предложение за освобождаване от задължението за плащане на такса „Битови отпадъци“ за всички читалища на територията на община Смолян. Читалищата пострадаха сериозно в COVID кризата, а те са и винаги са били едно от най-значимите културни средища. Читалището е уникална за България културна институция. Никоя друга държава няма такава институция. Място, където учим за нашите културни ценности, и пазим нашите традиции и обичаи. Освобождаването нямаше да струва на община Смолян повече от 20-25 хиляди лева, което е нищожна сума на фона на заложените в план-сметката приходи от такса битови отпадъци за 2021 година в размер на над 5 милиона лева. За съжаление, предложението ми отново не се прие. Очевидно след продължаващото вече повече от 10години управление на кмета Мелемов община Смолян е толкова зле финсово, че тези 20-25хил са въпрос на живот и смърт. За никой не е тайна, че културата никога не е била приоритет за това управление. Освобождаване на читалищата от такса битови отпадъци не е „усвояване“ на пари, няма как да се направят отчисления за този или онзи приближен. Накратко, не може да се краде от там. Тъжно е, когато всички виждаме, как се разходва публичен ресурс за какви ли не приумици, или за да се покрият следите от разни „усвоявания“ (като в случая с УСХ), а в същото време читалища, генериращи 1чувал хартиени отпадъци на година, плащат безумни суми.
Разочароващо е, че другите колеги-съветници от всички партии и коалиции не разбират важността от развитието на културата в нашата община и не подкрепиха предложението. Явно колегите се сещат за култура и традиции само на предизборните срещи с интелигенцията или преди поредната софра с изпълнения на самодейци.
P.S. В този Общински съвет сме точно 3-ма съветника, които не можем да носим отговорност за грешките от 1989 до 2019г. Иска ми се другите двама да имаха малко повече гръбнак.