Петте технологични предизвикателства пред Китай през годината на тигъра

Китайският технологичен сектор има една наистина турбулентна последна година – регулациите бяха затегнати, милиарди бяха изтрити от пазарната капитализация на компаниите, а междувременно продължава натискът от Пекин за технологична независимост.

Ето и кои са най-големите притеснения на китайския технологичен сектор в момента според CNBC:

Регулаторният натиск

През ноември 2020 г., когато светът очакваше рекордното първично публично предлагане на финтех гиганта Ant Group, то беше отменено. След това Пекин въведе редица нови правила в различни области – от антимонолна регулация за интернет платформите до подсилване на закона за защита на данните. И гиганта в онлайн търговията Alibaba, и компанията за доставки на храна Meituan получиха солени антимонополни глоби.
Това натежа значително върху китайските интернет компании. Цената на акциите на Alibaba например е спаднала с 41% от началото на годината.

Циркулират няколко въпроса:
Китай ще въведе ли нови регулации и в кои области?
Към кои компании ще се прицели след това?
Какво означава това за растежа на технологичния сектор в Китай?

Чиповете

Продължаващата технологична конкуренция между САЩ и Китай принуди Пекин да увеличи усилията си да стане по-независима в редица сектори. Един от тях е този за полупроводниците, които са ключов компонент във всичко – от автомобили до мобилни телефони.

Но Китай не успява да настигне Съединените щати и други държави, а това е така заради сложността на веригата на доставките на чипове, която се доминира от чуждестранни компании.

Добър пример в сферата на производството на полупроводници е SMIC – най-големият китайски поддоставчик на чипове. Той обаче изостава с няколко години спрямо тайванската TSMC и южнокорейската Samsung. SMIC всъщност не може да произвежда най-новите чипове, ползвани във водещите смартфони.

Чуждестранни компании доминират най-развитите инструменти и оборудване, необходими за производството на висок клас чипове. Американските санкции ограничиха достъпа на Китай до част от тези инструменти. Ето защо китайските компании не могат да се конкурират.

Как азиатската страна ще засили индустрията си за чипове предвид всички проблеми, продължава да е тема на дебати.

/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *