Трябва да се спре износа на евтин ток !

Само да информирам, че при цена на тока днес от 823 лева за МВтч няма да има пазар, потреблението ще се разруши. Редица предприятия, особено малък и среден бизнес, просто ще е по-добре да затворят кепенци за да потребяват ток. Увод към фалити. Обявените помощи са все още на етап намерения, за това трябва работата да се ускори, рязко.
Изходът е отново е извънпазарен, но когато трябва да неутрализираш политическа намеса от страна на ЕК – климатичните политики и неоразмерени амбиции, които дестабилизираха енергийния пазар, то няма друг начин освен насрещен политически радикализъм.
За това не се колебайте – трябва да се спре износа на евтин ток за да се балансира вътрешната ни система. Ако няма друг начин – извънредно положение – форс мажор и евтиния ток се изкупува от НЕК с помощта на държавата /целия на АЕЦ, ВЕЦ, ВЕИ, ТЕЦ/ и се препродава на вътрешни клиенти – ЕРП, големи индустриални потребители. Никой не може да спре НЕК да купува за да неутрализира спекулантите.
Излизаме временно от борсата на емисии и изобщо от климатичните матрици на Брюксел. Форсираме исканията си за авансови плащания по програмата за възстановяване и развитие, тя вече е програма за оцеляване. ЕК в момента нямат никакви силни карти, след като оплескаха работата, не толкова за решенията си, а за това че не обуздаха Меркел и сие.
Изобщо връщаме си суверенитета, управлението от Брюксел по тази тема не се оказа удачно.
Илиян Василев