Evergrande официално спря плащанията по дълга, предстои огромно преструктуриране

China Evergrande Group официално беше обявена в състояние на спиране на плащанията за първи път, поредния крайъгълен камък във финансовата драма през последните месеци, който вероятно ще доведе до огромно преструктуриране на най-задлъжнялата строителна компания в света, предава Bloomberg.

Fitch Ratings понижи рейтинга на Evergrande до „ограничено спиране на плащанията“ заради пропускането на две лихвени плащания до края на гратисния период в понеделник. Това може да доведе до спиране на плащанията по общия дълг на компанията на стойност 19,2 млрд. долара.

Рейтингът беше понижен само няколко минути, след като Fitch постави в същото ниво на спиране на плащанията и Kaisa Group Holdings, която не успя да изплати доларови облигации за 400 млн. долара във вторник. Двете компании държат общо около 15% от дълга в доларови облигации на китайските строителни компании.

Смятана отдавна за твърде голяма, за да фалира, Evergrande се превръща в най-голямата жертва на кампанията на китайския президент Си Дзинпин за укротяване на свръхзадлъжнелите конгломерати в страната и на нажежения имотен пазар. Преди тази седмица китайски длъжници са спрели плащанията по чуждестранни облигации за 10,2 млрд. долара през 2021 г., като имотните компании държат 36% от общата сума, сочат данни на Bloomberg.

Макар че притежателите на облигации на Evergrande ще претърпят значителни загуби при преструктуриране, което може да отнеме месеци или дори години, за момента няма признаци за зараза. Това отчасти се дължи на факта, че инвеститорите очакваха спирането на плащанията от месеци, но също и на поредицата от мерки на китайското правителство за смекчаване на удара.

През последните седмици държавните ръководители смекчиха изискванията за резервите към банките, дадоха знак за намаляване на ограниченията за имотите и задействаха мерки, за да гарантират, че строителните компании с по-висок рейтинг ще запазят достъп до финансиране. Те също така поеха ръководна роля в преструктурирането на Evergrande, като назначиха представители от провинциите, в които оперират, да наблюдават процеса.

Това може да помогне за предотвратяване на кошмарен сценарий на неконтролиран фалит на Evergrande, но властите дадоха да се разбере, че нямат намерение да спасяват имотната империя, създадена от милиардера Хуей Ка Йен преди 25 години. В предварително записано видеообръщение за семинар в Хонконг гуверньорът на Китайската народна банка И Ган определи положението в Evergrande като пазарно събитие, което трябва да бъде адресирано по пазарно ориентиран начин.

Базираната в Шънджън строителна компания, която има общи задължения за 300 млрд. долара към юни, обяви в кратко съобщение до борсата на 3 декември, че ще „работи активно“ с международни кредитори по план за преструктуриране. Но сега компанията до голяма степен запазва мълчание за преструктурирането.

Дори Fitch не е успяла да получи информация от Evergrande, като отбеляза в четвъртък, че строителната компания не е отговорила на запитвания за потвърждение на лихвени плащания тази седмица. „Затова приемаме, че не са платили“, отбелязаха анализатори на рейтинговата компания в комюнике.

 

Гуверньорът на Китайската народна банка И Ган заяви във видеообръщението, че „правата и интересите на кредиторите и на акционерите ще бъдат напълно защитени в съответствие с правното им старшинство“.

Някои чуждестранни притежатели на акции не виждат особена полза да завеждат дела в китайски съдилища заради силното участие на правителството в преструктурирането. Фактът, че става дума за трансгранично преструктуриране, при което емитиралите дълг подразделения са листнати в различни юрисдикции, създава още едно предизвикателство за притежателите на облигации, които опитват да се организират и да покажат единен фронт.

Но някои чуждестранни кредитори вече се консултират с финансови и правни съветници. Може да е от полза и фактът, че сред притежателите на облигации са едни от най-големите инвестиционни компании в света, които Китай вероятно няма да иска да отблъсне. Ashmore Group, BlackRock, FIL, UBS Group и Allianz  обявиха през последните месеци, че притежават дълг на Evergrande.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *