Бурж Халифа в Дубай става на 12 години, но все още удивлява света

Доберете ли се до Дубай, едно е сигурно – още от далече ще забележите извисената сграда на Бурж Халифа – най-високата сграда в света, сътворена от човек.

Със своите 829,8 метра сградата изглежда почти нереално висока и величествена. Величието на небостъргача впечатлява, както със своите внушителни размери, така и с цялостното планиране и управление. Шейхът на Дубай и неговите съветници стратегически се ориентират да развиват икономика, базирана на туризъм и не спират да създават комбинация от сгради и инфраструктура, които се превръщат в притегателна сила за милиони туристи и носят огромни печалби.

Бурж Халифа продължава да е едно от задължителните места, които трябва да посетите. Отворена през 2010 година, името на сградата първоначално е било Burj Khalifa, но в чест на президента на ОАЕ и шейх на Абу Даби е кръстена Бурж Халифа.

За основите на сградата са използвани 110 000 тона бетон и стомана, а в основата има 192 колони, всяка от които с дебелина метър и половина и дължина от 43 метра. Сградата е построена за 22 милиона човекочаса, а за построяването на последните етажи са използвани три крана, всеки от които с възможност за поемане на товар до 25 тона. Бетонът за небостъргача е бил изливан през нощта, за да се избегне бързото му втвърдяване, причинено от високите температури.

Сградата впечатлява и с няколкото рекорда, които поставя – за най-висока сграда, сграда с най-много етажи (163), най-бърз асансьор, най-висок нощен клуб и най-висок бар.

Още нещо, което е хубаво да знаете, е че 124-тият етаж е като малка бойна зона – всеки жаден турист дебне и се бори до последно за останалото свободно място за снимка и дори само поглед надолу.

Снимка: free-images.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *