Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти.
В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки – популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света.
Сега в обсега на вниманието му попада и популярното българско ястие баница, съобщава БГНЕС.
„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи както солени, така и сладки“, пише TasteAtlas.
Особено популярни, според описанието на сайта, са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци, като спанак, коприва, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук.
Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница – приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.
„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания – практика, особено популярна през празничния зимен сезон“, пише още TasteAtlas. „Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза“.
Наскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на кулинарния атлас.